Medinis „šatlas"?! Taip, medinis. Jis buvo naudojamas vėjo tunelyje aerodinaminių bandymu metu. Nieko stebėtino, kad ši sovietinio „šatlo“ „Buran“ kopija yra trigubai mažesnė už tikruosius Buranus. Tačiau nuotraukose įamžinto slogaus ir net kraupoko įspūdžio šis faktas nė kiek nemenkina.

Medinio „šatlo“ vaiduoklis ỹra Maskvos apskrityje, Žukovskio (dar vadinamo Ramenskoe) aerodromo užkampyje. Beje, šis unikalus egzempliorius turėjo, o gal ir tebeturi beveik 100 brolių – mat „Buran“ programos metu pagaminti 85 įvairaus mastelio Buran modeliai, skirti testavimui vėjo tuneliuose. Jų dydžio santykis su tikraisiais „Buran“ varijavo nuo 1:3 iki 1:1550.

Kiek laiko šis unikalus medinis „Buran“ pūva po atviru dangumi – nežinia. Visai realu, kad jis čia trūnija nuo 1993-ųjų, kai buvo įšaldyta visa sovietinių daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programa. uždaryta minėta programa. O gal įspūdingas medinis „šatlas“ laiko valiai paliktas ir dar seniau.

Nors SSRS spėjo pasigaminti net kelis erdvėlaivio „Buran“ egzempliorius, į orbitą kilo tik vienas jų. Ir tik vieną kartą – 1988 lapkričio 15 d. Be kosmonautų – automatiniu režimu. 206 min trukęs skrydis („Buran OK-1K1“ jo metu Žemę apskriejo tik dusyk) buvo sovietinių „šatlų“ eros pradžia ir pabaiga.

Visą trūnijančio medinio erdvėlaivio galeriją galite peržiūrėti fotografo galerijoje.