Paryžiaus teroristai savižudžiai bomboms naudojo sprogų cheminį junginį triacetono triperoksidą (TATP), kurį gan paprasta pasigaminti namuose iš medžiagų, kurias galima įsigyti vaistinėse ir buitinės chemijos parduotuvėse. Todėl keletas mokslininkų grupių šiuo metu kuria sensorius, galinčius detektuoti TATP junginį, kol jis dar nebuvo susprogdintas.

Pasak Ilinojaus universiteto chemijos profesoriaus Kennetho Suslicko, kiekvienas, kas sugeba pagal receptą išsikepti moliūgų pyragą, tas lengvai galėtų pasigaminti ir reikalingą sprogmenims TATP kiekį. Dėl šios priežasties cheminis junginys yra labai populiarus tarp visų pasaulio sprogdintojų savižudžių, pradedant palestiniečiais Vakarų Krante ir baigiant „batų sprogdintoju“ Richardu Reidu, kuris sprogmenis į lėktuvą, skrendantį iš Paryžiaus į Majamį, įsinešė savo batuose.

Kurdami naujus jutiklius, mokslininkai bando išnaudoti TATP garų slėgį – lakumą nusakančią fizikinę savybę, kuri nurodo, kaip greitai medžiaga iš kietosios būsenos pavirsta dujomis. Kadangi TATP pasižymi pakankamai aukštu garų slėgiu, ji yra labai laki ir greitai virsta dujomis. Chemikai mano, kad savižudis, dėvintis liemenę su sprogmenimis iš TATP turėtų „skleisti“ pakankamą kiekį dujų, kurį galėtų fiksuoti specialus sensorius. Toks jutiklis savyje turėtų rūgštinį katalizatorių, į kurį patekusios TATP dujos pavirstų medžiagomis, iš kurių šis sprogus junginys yra gaminamas – acetonu ir vandenilio peroksidu. Pastaroji medžiaga, reaguodama su specialiais dažais, priverstų juos pakeisti spalvą ir taip sensorius duotų signalą, kad netoliese yra TATP sprogmuo. Šis cheminis mechanizmas leidžia sukurti labai jautrų jutiklį – užtektų bent dviejų TATP dalelių milijone, kad jis suveiktų. Profesorius K.Suslickas kartu su kolegomis savo sukurtą jutiklį tobulina, kad juo galima būtų detektuoti ir daugiau skirtingų sprogmenų.

Iki šiol patikimiausi TATP „jutikliai“ buvo specialiai tokius junginius užuosti apmokyti šunys. Visgi chemikų kuriami sensoriai turėtų būti patikimesni už keturkojus. Mat kartais, kai jie nuobodžiauja, šunys nori pradžiuginti savo globėjus ir duoda melagingą signalą apie sprogmenis. Taip pat šunys, kaip ir jų šeimininkai, kartais būna išsiblaškę ir nepakankamai dėmesingi, tad gali pražiopsoti kokį ilgabarzdį teroristą, skubantį pas jam danguje pažadėtas nekaltas mergeles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)