Atvaizdų skirtumas atsirado todėl, kad „Voyager 2“ misijos mokslininkai, siekdami išryškinti Neptūno debesis ir kitas atmosferos struktūras, parinko kitokią spalvų paletę, versdami zondo vienspalves nuotraukas į spalvotą vaizdą.

Vėliau šis faktas pasimiršo, o sodri mėlyna Neptūno spalva įsirašė į visuomenės sąmonę. Dabar mokslininkai iš naujo apdorojo originalius „Voyager 2“ duomenis, surinktus praskriejimo 1986 ir 1989 metais, ir atkūrė tikrų spalvų vaizdus. Iš jų matyti, kad Uranas ir Neptūnas iš tiesų labai panašūs, rašoma astrofiziko Kastyčio Zubovo tinklaraštyje „Konstanta 42“.

Uranas ir Neptūnas yra pakankamai panašios spalvos. Tačiau anksčiau Neptūnas buvo vaizduojamas ryškesnės mėlynos spalvos. Patrick Irwin/University of Oxford/NASA/JPL-Caltech archyvo nuotr.

Kaip „BBC Radio 4“ laidai „Today“ sakė Edinburgo universiteto astrofizikos profesorė Catherine Heymans, „buvo padaryta tai, ką, manau, kiekvienas „Instagram“ vartotojas kada nors gyvenime yra daręs, – jie pakoregavo spalvas“.

Mokslininkai paryškino mėlyną spalvą tik tam, kad atskleistų Neptūno atmosferos ypatybes, todėl nuotraukose Neptūnas atrodo labai mėlynas, tačiau iš tikrųjų yra gana panašus į Uraną, teigiama Royal Astronomical Society ir Oksfordo universiteto pranešime.

Uranas ir Neptūnas yra pakankamai panašios spalvos. Patrick Irwin/University of Oxford archyvo nuotr.

Pasak tyrimui vadovavusio Oksfordo universiteto profesoriaus Patricko Irwino, astronomai žino, kad dauguma šiuolaikinių abiejų planetų nuotraukų netiksliai atspindi tikrąsias jų spalvas.

Anot jo, anksčiau nuotraukos buvo publikuojamos su tai paaiškinančiais prierašais, tačiau laikui bėgant tokių prierašų publikuojant Neptūno atvaizdą nebeliko.

Kaip teigė Karališkosios astronomijos draugijos (RAS) direktoriaus pavaduotojas Robertas Massey, vaizdų, spalvų korekcijos ir sustiprinimai yra įprasta astronominių tyrimų procedūra.

„Būtų kvaila žiūrėti į astronominę nuotrauką ir nemanyti, kad ji nėra patobulinta. Taip ir turi būti, nes duomenys apdorojami, kad būtų galima įžvelgti tam tikrus mokslinius dalykus. Ir tai nėra koks nors sąmokslas, siekiant tai nuslėpti nuo visuomenės“, – BBC teigė R. Massey.

Voyager 2. NASA nuotr.

Tyrimas publikuojamas EurekaAlert.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją