Palydovą iškėlė raketa „SpaceX Falcon 9“. Netrukus palydovas sėkmingai užmezgė ryšį su užjūrio antžemine stotimi, pranešė ministerija. „Antrasis mūsų kariuomenės žvalgybos palydovas sėkmingai atsiskyrė nuo nešančiosios raketos apie 09.02 val. (14.02 val. Lietuvos laiku) ir įskrido į numatytą orbitą“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Pasak Seulo kariuomenės, sėkmingas startas „dar labiau sustiprino nepriklausomus žvalgybos ir stebėjimo pajėgumus“. Gruodį Seulas paleido pirmąjį karinio stebėjimo palydovą, jį irgi iškėlė Elono Musko kompanijos raketa „SpaceX Falcon 9“.

SpaceX raketos pakilimas

Kosminės lenktynės Korėjos pusiasalyje tęsiasi, lapkritį Šiaurės Korėja paleido savo pirmąjį palydovą. Seulo gynybos ministras sakė, kad kariuomenė atidžiai stebi Šiaurės Korėją, ar ji paleis daugiau palydovų, to buvo tikimasi kovą, o dabar manoma, kad Pchenjanas tai pamėgins padaryti balandžio viduryje. Balandžio 15-oji Šiaurės Korėjai turi ypatingą reikšmę, tai – Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo gimtadienis, šalyje švenčiamas kaip Saulės diena, paprastai ta proga vyksta kariniai paradai ar kiti masiniai renginiai.

Pasak naujienų agentūros „Yonhap“, pirmasis Pietų Korėjos palydovas perdavė Seului didelės raiškos Pchenjano vaizdus. Seulas planuoja iki 2025 m. paleisti iš viso penkis karinius šnipų palydovus, kad galėtų geriau stebėti šiaurę. Kai visi penki išeis į orbitą ir pradės savo misijas, Pietų Korėjos kariuomenė turės galimybę stebėti pagrindinius Šiaurės Korėjos objektus naudodama kas dvi valandas siunčiamus vaizdus, teigiama Seulo vyriausybės valdomo transliuotojo KTV pranešime.

Šiaurės Korėja

Savo ruožtu Šiaurės Korėja pareiškė, kad jos šnipinėjimo palydovas atsiuntė JAV karinio jūrų laivyno bazės Havajų Perl Harbore ir „pagrindinių taikinių“ vietų visoje Pietų Korėjoje nuotraukas.

Šiaurėje paleistas „Malligyong-1“ buvo trečiasis Pchenjano bandymas iškelti tokį palydovą į orbitą po dviejų nesėkmių mėginimų pernai gegužę ir rugpjūtį. Pasak Seulo, Šiaurės Korėja gavo techninę pagalbą iš Rusijos mainais į ginklus, naudojamus kare Ukrainoje. Ekspertų teigimu, veikiančio žvalgybinio palydovo iškėlimas į orbitą pagerins Šiaurės Korėjos galimybes rinkti žvalgybos duomenis, ypač Pietų Korėjoje, ir suteiktų svarbių duomenų kilus kokiam nors kariniam konfliktui. Šiemet Pchenjanas paskelbė Pietų Korėją „didžiausia savo prieše“, atsisakė suvienijimui ir informavimui skirtų agentūrų ir pagrasino karu, jei „bent milimetro dalele“ bus pažeista šalies teritorija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją