JAV povandeninio laivo „USS Harder“ nuolaužos yra apie 900 metrų gylyje prie Luzono salos, šiaurinėje Filipinų salyno dalyje. Nugrimzdus į dugną laivo konstrukcijos beveik nepasikeitė, matyti išlikę Japonijos karinio laivyno paleistų torpedų padaryti pažeidimai, esantys už įgulos bokšto, teigiama NHHC pranešime, kurį cituoja CNN.

Povandeninis laivas aptiktas projekto „The Lost 52 Project“ metu. Šios misijos tikslas yra surasti 52 JAV povandeninius laivus, dingusius per Antrąjį pasaulinį karą.

USS Harder

„USS Harder“ nuskendo po mūšio 1944 metų rugpjūčio 24 dieną. Į gelmes laivas pasiglemžė ir visą įgulą – 79 žmones. Misijos metu JAV Karinis jūrų laivynas siekė atsikovoti Filipinus iš Japonijos karinių pajėgų.

Kaip pažymi NHHC direktorius, į atsargą išėjęs JAV karinio jūrų laivyno admirolas Samuelis J. Cox’as, „USS Harder“ įgula žuvo pergalės metu: „Negalime pamiršti, kad pergalė, kaip ir laisvė, turi savo kainą“.

Pasak JAV karinio jūrų laivyno istorijos, 1944 m. rugpjūčio 22 dieną „USS Harder“ prie Batano pusiasalio nuskandino du japonų eskortinius laivus. Vėliau su kitais dviem povandeniniais laivais išplaukė į šiaurę palei Luzono pakrantę ieškoti kitų taikinių.

USS Harder

Rugpjūčio 24 dienos rytą, „USS Harder“ mūšio metu su Japonijos pajėgomis paleido tris torpedas. Deja, bet nei viena iš jų nepasiekė tikslo – nuskandinti japonų laivą CD-22.

Vėliau tą pačią dieną „USS Harder“ buvo nuskandintas Japonijos karinio jūrų laivyno giluminių bombų atakos metu, rašoma NHHC cituojamuose dokumentuose.

Kaip teigė NHHC, „USS Harder“ nuolaužos yra „gyvybę kovoje už laisvę atidavusių karių poilsio vieta, todėl visos šalys ją turi gerbti kaip karo kapą“.

USS Harder

Filipinai buvo JAV teritorija, kurią Japonija užpuolė iškart po Perl Harboro atakos 1941 metų gruodžio mėn. Nuo 1942 metų pavasario Filipinai atiteko Tokijo pajėgoms, o užgrobtą salyną Japonija panaudojo savo tiekimo linijoms apsaugoti.

Antrajam pasauliniam karui pasibaigus JAV pripažino Filipinų nepriklausomybę. Tai įvyko 1946 metų liepos 4 dieną.