Leidimą JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) išdavė dėl to, kad „maistas iš šios žuvies yra saugus valgyti“.

Lašišas modifikavusi bendrovė „AquaBounty“ paraišką gauti tokį leidimą pateikė dar prieš 20 metų.

Tuo tarpu šios bendrovės oponentai tvirtina, kad vartotojai nenorės valgyti genetiškai modifikuotos žuvies ir išreiškė susirūpinimą, kad tokios lašišos galėtų kelti grėsmę laukinėms žuvims, jeigu pačios ištrūktų į laisvę.

FDA Veterinarinės medicinos centro atstovė, Dr. Bernadette Dunham, sakė: „FDA išsamiai išanalizavo ir įvertino visus duomenis bei informaciją, kuriuos apie „AquAdvantage“ lašišas pateikė „AquaBounty Technologies“ ir nustatė, kad jos atitinka reguliatoriaus reikalavimus leidimui gauti, o taip pat – kad maistas iš šių žuvų yra saugus valgyti“.

Tai yra pirmas genetiškai modifikuotas gyvūnas pasaulyje, kurio vartojimui mitybai išduotas leidimas.

Tiesa, nors leidimą išdavė JAV reguliatorius, lašišos bus auginamos dviejose fermose – Kanadoje ir Panamoje – bet ne JAV.

Vienas iš „saugiklių“, užtikrinančių, kad modifikuoti žuvų genai nepatektų į laukinę gamtą – visiškas genetiškai modifikuotų žuvų sterilumas.

Žuvis buvo modifikuota Atlanto lašišai įterpus Ramiojo vandenyno činuko lašišos genus, užtikrinančius greitesnį žuvies augimą.

„AquaBounty“ generalinis direktorius Dr. Ronas Stotishas tvirtina, kad ši lašiša „pakeis žaidimo taisykles ir vartotojams pasiūlys sveiką, maistingą maistą, kuris yra mažai kenksmingas aplinkai ir kurio vartojimas nekenkia vandenynams bei kitiems žuvų arealams“.

Jo teigimu, modifikuotų lašišų mailius suaugusios žuvies dydį pasiekia kur kas greičiau, todėl žuvis bus ekonomiškai naudinga auginti ir tvenkiniuose netoli miestų.

Tiesa, kol kas nežinoma, kokia bus šių lašišų paklausa iš prekybos tinklų pusės ir ar jomis susivilios vartotojai.

Ir nors patiekti tokią lašišą ant pietų stalo galima būtų jau šiandien, iš tikrųjų galima tikėtis, kad pirmieji genetiškai modifikuotų žuvų egzemplioriai parduotuvėse pasirodys po poros metų, mat užtruks auginimo procesų suderinimas ir pats auginimas.

Ir nors tai yra precedentas, tapsiantis signalu įvairioms biotechnologijų bendrovėms, kad maistui auginamus gyvūnus genetiškai modifikuoti leistina, Europos maisto saugumo prievaizdas dr. Joe Perry iš ES GMO Tarybos tikina, kad norint gauti leidimą tokias lašišas auginti Europoje „AquaBounty“ turės pateikti kur kas daugiau duomenų. „Išlieka legitimus ekologinis susirūpinimas dėl galimų pasekmių jeigu tokia genetiškai modifikuota lašiša patektų į laisvę ir pradėtų daugintis, nors FDA ir užtikrina, kad modifikuotos žuvys yra auginamos sąlygomis, iš kurių negali ištrūkti bei yra sterilios – nė vienas iš šių teiginių nėra garantuoti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)