Taip įdomusis Jupiterio palydovas visas apledėjęs, bet mokslininkai įtaria, kad po šiuo ledo lukštu yra milžiniškas skystas vandenynas. Mokslininkai ties Jupiterio palydovo pietiniu ašigaliu netgi pastebėjo tai, kas jiems pasirodė panašu į vandens čiurkšles. O jeigu teorijos pasirodys esančios teisingos, tuomet Europa mums suteiks puikią galimybę ieškoti pagrindinių gyvybės elementų už Žemės ribų, rašo cnet.com.

NASA administratorius Charlesas Boldenas pirmadienį, pristatydamas kasmetinę agentūros veiklos ataskaitą, pareiškė: „Žvelgiant į ateitį, planuojame misiją, kurios tikslas – ištyrinėti žavingąjį Jupiterio palydovą Europą. Šį pavasarį atrinksime reikiamus instrumentus ir pereisime prie kitos savo darbų fazės“.

JAV vyriausybė 2016 finansiniams metams skyrė 18,5 mlrd. dolerių finansavimą savo kosmoso agentūrai – iš jų 30 mln bus panaudota „misijos į Jupiterio palydovą Europą formulavimui“ (finansiniai metai prasideda spalio 1 dieną, bet biudžetą prieš tai turės patvirtinti ir JAV kongresas).

Kosmoso agentūra šios misijos planavimui 100 mln. dolerių paskyrė iš 2015 metų biudžeto. Gali pasirodyti, kad tai – labai stambi pinigų suma, bet lyginant su 2,5 mlrd. dydžio „Curiostity“ sąmata, tai yra tikras mažmožis.

Agentūros Reaktyvinių variklių laboratorijos sukurtą misijos koncepciją, pavadintą „Europa Clipper“, NASA vertina jau kurį laiką. Šioje koncepcijoje numatytas kosminio aparato pasiuntimas į tokią Jupiterio orbitą, kuri leistų priartėti prie Europos. Daugiau apie šio palydovo sandarą leistų sužinoti tokie instrumentai, kaip radaras ir topografinė kamera – jie padėtų nustatyti, ar po Europos paviršiumi tikrai yra vandenynas, aplinka, kurioje galima tikėtis rasti gyvybę.

Kol kas nežinoma, ar NASA misiją planuos „Clipper“ koncepcijos pagrindu, ar bandys vykdyti ambicingesnį projektą – nuleisti zondą ant Europos paviršiaus. NASA dar 2011 metais užsakė sukurti „Europa Lander“ koncepciją. Moksliniu požiūriu būtų tikrai nuostabu turėti aparatą, kuris galėtų tiesiogiai išanalizuoti popaviršinio vandenyno sudėtį.

Tiesa, iki misijos realizavimo teks laukti ne vienerius metus: anksčiausias laikotarpis, kuomet galima tikėtis misijos starto, yra kito dešimtmečio pradžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)