Švedijos karališkoji mokslų akademija nusprendė 2023 m. Nobelio fizikos premiją skirti Pierre'ui Agostini, Ferencui Krauszui ir Anne L'Huillier.

Mokslininkai buvo įvertinti „už eksperimentinius metodus, kuriais generuojami atosekundiniai šviesos impulsai elektronų dinamikai medžiagoje tirti“, – teigė akademija.

Greitai vykstantys įvykiai, žmonių suvokimu, pereina vienas į kitą, panašiai kaip filmas, sudarytas iš nejudančių vaizdų, suvokiamas kaip nenutrūkstamas judėjimas, rašo ELTA.

„Jei norime tyrinėti išties trumpus įvykius, mums reikia specialios technologijos. Elektronų pasaulyje pokyčiai įvyksta per kelias dešimtąsias atosekundės dalis: atosekundė yra tokia trumpa, kad vienoje sekundėje jų yra tiek, kiek sekundžių būta nuo visatos gimimo“, – sakoma akademijos pranešime spaudai.

„Pierre‘as Agostini, Ferencas Krauszas ir Anne L‘Huillier pademonstravo būdą, kaip sukurti itin trumpus šviesos impulsus, kurie gali būti naudojami matuoti greitiems procesams, kurių metu elektronai juda arba keičia energiją“, – sakoma jame.

Nobelio premija

P. Agostini yra Ohajo valstijos universiteto (JAV) profesorius, o F. Krauszas – Maxo Planko instituto (Vokietija) direktorius.

A. L‘Huillier, tik penktoji moteris, laimėjusi Fizikos premiją nuo 1901 metų, yra Lundo universiteto (Švedija) profesorė. Ji žurnalistams sakė, kad buvo įpusėjusi skaityti paskaitą, kai sulaukė skambučio iš Švedijos karališkosios mokslų akademijos, ir „buvo sunku“ ją užbaigti.

„Esu labai sujaudinta... Šį apdovanojimą gauna ne tiek daug moterų, todėl jis labai labai ypatingas“, – sakė A. L‘Huillier.

Visi trys laureatai pasidalys 11 mln. Švedijos kronų (apie 1 mln. JAV dolerių) premiją, kurią jiems įteiks karalius Karolis XVI Gustavas per ceremoniją Stokholme gruodžio 10 dieną, minint premiją įsteigusio mokslininko Alfredo Nobelio mirties metines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją