Kempbelo saloje, kuri yra apie 700 kilometrų į pietus nuo Naujosios Zelandijos, prisiveisė norvegiškų žiurkių. Ekspertų vertinimu jų ten gali būti apie 200 tūkstančių. Tai tankiausia kada nors buvusi žiurkių kolonija pasaulyje.

Manoma, kad žiurkės išnaikino kelias unikalias salos gyvūnijos rūšis: nesugebančią apsiginti antį kryklę ir dar vieną vandens paukštį.

Jaukas buvo išmėtytas žiemą (pietų pusrutulyje šiuo metu žiema), kai žiurkės nesidaugina ir maisto atsargos išsekusios.

“Beveik visas jaukas jau surinktas nuo paviršiaus - žiurkės jį sutempė į savo urvus,”- rašoma Naujosios Zelandijos gamtos apsaugos departamento pranešime. “Kelioms gyvoms žiurkėms operacijos pradžioje buvo pritvirtinti radijo siųstuvai. Visos jos jau rastos negyvos”.

Manoma, kad žiurkės pateko į Kempbelo salą dar 19 amžiuje iš banginių ir ruonių žvejybos laivų. Kiekviena žiurkių patelė per metus gali atsivesti iki 7 vadų, po 12 žiurkiukų kiekvienoje. Negyvenamoje saloje žiurkių kolonija tiesiog klestėjo.

Po akcijos jokios žalos gamtai nepastebėta, tačiau Gamtos apsaugos departamentas teigia, kad operacijos sėkmę galutinai patvirtinti bus galima įvertinti tik po dvejų metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją