Įmonės „Candela“ gaminamas keltas P-12 energijos gauna tik iš baterijų, o trys anglies pluošto sparnai, ant kurių jis „skrenda“, energijos sąnaudas gali sumažinti iki 80 proc., jei lyginsime su kitais įprastais greitaeigiais laivais, pažymėjo „Candela“

„Candela“ sukurti laivai yra laivai su vandensparniais, t. y. po vandeniu jie turi sparnus, kurie visą laivą neša virš vandens paviršiaus. Mes taip pat statome labai lengvus laivus, o tai reiškia, kad išgauname labai mažą pasipriešinimą.

Candela keltas Švedijoje

Tai mums leidžia laivus elektrifikuoti, nes elektrifikavimo iššūkis, palyginus su dyzeliniais ar benzininiais laivais, yra tas, kad akumuliatoriai neužtikrina labai daug energijos. Taigi, sumažinę pasipriešinimą, mes sumažiname energijos poreikį, todėl elektrifikacija tampa įmanoma“, – kalbėjo „Candela“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Gustavas Hasselskogas.

Bandomasis modelis tikslinį 30 mazgų greitį pasiekė per 16 sekundžių nuo „pakilimo“. Kelto versija gali gabenti iki 30 keleivių, o antrasis modelis Stokholmo vandens keliuose bus pradėtas eksploatuoti 2024 metais, kai vienas keltas plukdys keleivius iš miesto centro į priemiestį.

Candela keltas Švedijoje

Šio laivo keliamas triukšmas yra minimalus, todėl keltui buvo suteikta išimtis dėl greičio apribojimų. Tai leido siūlomos kelionės laiką nuo 55 minučių plaukiant įprastu dyzeliniu keltu sutrumpinti iki 25 minučių, teigė įmonė.

„Tiesą sakant, keltas P-12 yra labiau autobusas, nei tradicinis keltas. Jame telpa 30 keleivių, taigi šia prasme jis yra panašus į įprastą autobusą.

Candela keltas Švedijoje

Be to, tai itin efektyvi transporto priemonė. Taigi, kalbant apie energijos suvartojimą, mes suvartojame maždaug tiek pat, kiek hibridinis autobusas, o tai reiškia kur kas mažesnes sąnaudas.

Taigi, vandenyse matysime pigesnį transportą, kuris dėl mažesnio dydžio kursuos dažniau, o operatoriams jį eksploatuoti bus daug pigiau“, – sakė G. Hasselskogas.

Klientams bus siūlomos įvairios laivo versijos, kurios kainuos maždaug 1,7 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)