Naujausia NASA publikuota Plutono nuotrauka užfiksuota vis dar artėjant prie šios nykštukinės planetos, liepos 13 dieną, likus 16 valandų iki maksimalaus priartėjimo. Tuomet „New Horizons“ buvo 766 000 km atstumu nuo Plutono.

Gerokai pasodrintų spalvų NASA nuotraukoje matosi, kad šviesiosios dėmės kairioji pusė yra kur kas šviesesnė už dešinę, o kairę nuo dešinės skiria neištisinis tamsus plyšys. NASA ekspertai teigia, kad pagal vaizdą galima spręsti, jog kairioji širdies pusė, panašu, yra gerokai lygesnė už dešiniąją. Tikėtina, kad dalis vaizdo kokybės buvo prarasta nuotrauką glaudinant ir ruošiant ją siuntimui, bet taip pat labai gali būti, kad viena šios širdies pusė geologiškai skiriasi nuo kitos, bet dėl savo šviesumo jos abi aiškiai išsiskiria iš likusio paviršiaus.

Bet už tai vaizdinių sąsajų ieškotojai jau suspėjo neigiamas emocijas dėl plyšusios Plutono širdies paversti teigiamomis – pervadino šviesiąją dėmę animacinio herojaus, šunelio Pluto, vardu, rašo washingtonpost.com.

Beje, kalbant apie Plutono regionų pavadinimus – NASA jau pradėjo suteikinėti neoficialius pavadinimus kai kuriems įžiūrimiems dalykams, su ketinimais tuos pavadinimus perduoti Tarptautinei astronomų sąjungai, kad šie pavadinimai būtų įregistruoti. Tiesa, širdelių ir animacinių herojų vardų oficialiame pavadinimų sąraše ieškoti nereikėtų – NASA Plutono kraštovaizdžio objektus vadina požemio sutvėrimų ir dievų vardais (mat pats Plutonas yra senovės romėnų požemio dievas).

Štai anksčiau pastebėtas tamsus, banginio formos plotas, esantis kiek į kairę nuo plyšusios širdies, buvo pavadintas Cthulhu – rašytojo fantasto H. P. Lovecrafto išgalvotos tamsiosios dievybės vardu. Ši mitinė dievybė, primenanti ir žmogų, ir drakoną, ir aštuonkojį, interneto amžiuje tapo vos ne kultiniu sutvėrimu.

Kalbant apie interneto amžių – po skaitmeninę erdvę jau sklando šmaikštus animuotas paveikslėlis, humoristiškai paaiškinantis Plutono širdies plyšimo priežastį:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)