Kaip praneša scitechdaily.com, NASA mokslininkai antradienį nuėmė pirminį kosminės kapsulės dangtį, po kuriuo yra asteroido mėginių talpykla. Kokios tai kilmės nuolaužos ir dulkės, paaiškės vėlesnių tyrimų metu.

Rugsėjo 25 dieną, pirmadienį, į NASA Johnsono kosmoso centrą Hjustone buvo pristatyta OSIRIS-REx zondo mėginių grąžinimo kapsulė. Kapsulė į Žemę grįžo rugsėjo 24 dieną ir sėkmingai nusileido Jutos dykumoje, JAV.

NASA pirmą kartą į žemę atskraidino didelį asteroido mėginį
NASA pirmą kartą į žemę atskraidino didelį asteroido mėginį

Spalio 11 dieną, sudėtingos operacijos metu, bus pilnai išardyta talpykla, kurioje šiuo metu yra laikomi surinkti potencialiai pavojingo asteoroido Bennu grunto mėginiai. Šios operacijos atliekamos naujoje, specialiai OSIRIS-REx misijai sukurtoje laboratorijoje. Pirmasis kapsulės sluoksnis buvo nuimtas taip vadinamoje „pirštinių dėžėje“.

Vėliau, atskyrus mėginius iš kapsulės, jie bus įdėti į specialų transportavimo konteinerį ir pekelti į kitą laboratorinę „pirštinių dėžę“.

Į Žemę parskraidinti mėginiai iš asteroidi Bennu. Scanpix/NASA nuotr.
Į Žemę parskraidinti mėginiai iš asteroidi Bennu. Scanpix/NASA nuotr.

NASA Johnsono kosmoso centro mokslininkai ir inžinieriai mėginius pasauliui pristatys spalio 11 dieną. Įvykis bus transliuojamas tiesiogiai.

Primename, kad prieš beveik trejus metus potencialiai pavojingo asteroido Bennu paviršiuje nusileidęs OSIRIS-REx zondas sekmadienį grįžo į Žemę.

Bennu, maždaug pusės kilometro pločio kosminė uola, yra pavojingiausias iš žinomų „potencialiai pavojingų“ asteroidų. NASA neseniai padidino šio asteroido susidūrimo su Žeme tikimybę. Anot mokslininkų, tikėtina, jog asteroidas Bennu į Žemę rėšis iki 2300-ųjų, o tikimybė yra 1 iš 1750.

OSIRIS-REx misijos metu iš asteroido Bennu į Žemę bus pargabenti mėginiai. NASA/Scanpix nuotr.

Pavyzdžiui, 2060-ųjų rugsėjo 23 dieną Bennu praskries 0,005 AU arba 750 000 km atstumu nuo Žemės, 2135 m. rugsėjo 25 dieną asteroidas praskries 0.00136 AU arba 203,000 km atstumu nuo Žemės, praneša NASA.

Manoma, kad nuo Saulės sistemos susiformavimo momento šis asteroidas mažai pakito, o jo sudedamųjų dalių ir savybių tyrimas gali padėti mums pažvelgti į visos Saulės sistemos planetų susiformavimo laiką ir aplinkybes.

OSIRIS-REx misijos metu iš asteroido Bennu į Žemę bus pargabenti mėginiai. NASA/Scanpix nuotr.

Tikėtina, kad tokie asteroidai, kaip Bennu, į Žemę galėjo atskraidinti vandens ir kitų gyvybei būtinų sudedamųjų dalių.

Bennu yra tarsi Saulės sistemos gimimo laiko kapsulė, primityvus objektas, kuris gali mums papasakoti apie mūsų planetos formavimosi metu buvusias sąlygas Visatos kampelyje, kuriame yra Saulės sistema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją