Nusileidimo modulis „Vikram“ ir roveris „Pragyan“ įvykdė savo pagrindinę misiją ir dabar jie yra ramybės būsenoje – jų laukia pirmoji Mėnulio naktis ir tikimasi, kad jiems pavyks ją išgyventi.

Ir kol regiono dar nebuvo apgaubusi tamsa, NASA Mėnulio žvalgybos orbitinis aparatas (LRO) iš orbitos spėjo padaryti keletą nuotraukų. LRO darytoje nuotraukoje matomas 2 x 2 m dydžio nusileidimo modulis „Vikram“.

Mėnulio paviršius, kur nusileido Indijos kosminis zondas. NASA's Goddard Space Flight Center/Arizona State University nuotr.
Mėnuleigis įamžino Mėnulyje esantį nusileidimo modulį Vikram. ISRO nuotr.

Neseniai LRO praskriejo pro dar vieną įdomią vietą. Netoli Mėnulio pietinio ašigalio ketino nusileisti kita misija: Rusijos „Luna-25“. Tiesa, Rusijai ši misija baigėsi fiasko, kai iš misijos į Mėnulį teliko tik naujas krateris. „Luna-25“ – tai pirmasis kontroliuojamas Rusijos kosminis zondas, turėjęs nusileisti Mėnulyje praėjus 47 metams po paskutinio kontroliuojamo šios šalies skrydžio į Žemės palydovą.

Krateris, atsiradęs po LUNA-25 smūgio. NASA/LRO nuotr.

Incidento metu erdvėlaivis nevaldomai tėškėsi į Mėnulio paviršių, o nuo smūgio buvo išmuštas krateris, kurį netrukus pastėbėjo ir užfiksavo NASA orbitinis mėnulio zondas „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO), praneša space.com. Šią vietą NASA tyrinėjo pagal Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ pateiktas apytiksles smūgio vietos koordinates.

Tuo tarpu Indija tikisi, kad jos misija toliau klostysis gerai. „Vikram“ ir „Pragyan“ turėtų atsibusti rugsėjo 22 d., kai šį regioną vėl nutvieks Saulės spinduliai.

Mėnuleigis Pragyan. ISRO nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją