Pagrindinės vėlavimo priežastys – saugumo užtikrinimas. Viena iš jų – „SpaceX“ perspektyvos kuriant „Starship“ raketų ir erdvėlaivių sistemą, kuri turėtų gabenti astronautus iš Mėnulio orbitos į Mėnulio pietinį ašigalį. Deja, bet du „Starship“ bandomieji skrydžiai 2023 metais baigėsi nesėkeme – t.y. sprogimais, rašo CNN.

Bendrovės „SpaceX“ dar laukia ilgas kelias kuriant Mėnulio nusileidimo aparatą, mat būtina surasti būdų, kaip transporto priemonę aprūpinti pakankamu kiekiu degalų kelionei į Mėnulį.

Artemis II misijos astronautai

Remiantis NASA, planuojama, kad 2025-ųjų rugsėjį turėtų būti įvykdyta „Artemis II“ – pirmoji „Artemis“ misija aplink Mėnulį su įgula, o 2026 m. rugsėjį – „Artemis III“, kurios metu planuojama išlaipinti pirmuosius astronautus netoli Mėnulio Pietų ašigalio. Pirmoji „Artemis IV“ misija į Mėnulio kosminę stotį „Gateway“ numatyta 2028 metais, praneša NASA.

Artemis I misija

„Mes grįžtame į Mėnulį taip, kaip dar niekada anksčiau, o mūsų astronautų saugumas yra svarbiausias NASA prioritetas rengiantis būsimoms „Artemis“ misijoms“, – sakė NASA vadovas Billas Nelsonas.

Tam, kad skrydžiai į Mėnulį būtų saugūs, NASA dar turi išspręsti įvairias problemas – nuo erdvėlaivių saugumo iki skafandrų ir menuleigių patikimumo.

Kita misija į Mėnulį patyrė fiasko


Primename, kad pirmadienį, sausio 8 dieną, į Mėnulį išskridusi privačios JAV kompanijos „Astrobotic“ misija patyrė rimtų techninių problemų. Misijos „Peregrine Mission One“ metu buvo suplanuotas kontroliuojamas (minkštasis) nusileidimas Mėnulio paviršiuje. Jei misija būtų sėkminga, „Astrobotic“ taptų pirmąja tai padariusia privačia kosmoso technologijų kompanija pasaulyje.

Nuotraukoje matyti pažeista „Peregrine“ nusileidimo modulio izoliacijos dalis. Astrobotic/Scanpix nuotr.

„Astrobotic“ pirmadienį vakare pranešė, kad erdvėlaiviui pakilus į kosmosą buvo pastebėtas gedimas saulės baterijų modulyje – jis buvo blogai nukreiptas į Saulę. Vėliau paskelbta apie dar vieną problemą variklių sistemoje. Jei šie gedimai nebus pašalinti, vasario 23 dieną suplanuoto kontroliuojamo nusileidimo Mėnulio paviršiuje kompanijai „Astrobotic“ įgyvendinti nepavyks.

Vėliau kompanija pranešė, kad dėl degalų nuotėkio erdvėlaivis ir nusileidimo modelis nebeturi jokių galimybių Mėnulyje nusileisti kontroliuojamai, rašo BBC.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)