Dvejus metus buvai „Šlovės laboratorijos“ finalinio konkurso vedėjas. Kokie Tavo įspūdžiai apie šį projektą? Galbūt pats sužinojai ką nors naujo?

Kai slidinėju kalnuose, mėgstu užsikelti ant aukščiausio trasos taško. Žiūrėdamas į kalnų viršūnes pasijuntu, kad vaikštau ant debesų, o bevaikščiodamas suprantu, koks esu mažas ir trapus, tarytum dulkė. Suprantu, kad daug ko nesuprantu. Ir tas nežinojimas baugina. Atima žadą. Tada nusileidi su vėju ir mėgini sužinoti šiek tiek daug.

Šis projektas – tai laboratorija danguje, kur tau niekas šlovės negarantuoja, bet gero, įdomaus ir prasmingo laiko suteikia su kaupu.

Tavo nuomone, kam reikalingesnis mokslo populiarinimas – mokslininkams ar visuomenei?

„Šlovės laboratorijoje“ pasisemti žinių ir įkvėpimo gali visi. Mokslininkai į savo tiriamą sritį gali pažvelgti nauju kampu, o „paprasti mirtingieji“ gali suprasti, kokia mūsų visata ir jos dėsniai yra spalvoti.

Be kurio mokslo išradimo negalėtum pats gyventi?

Be juoko. Neseniai sužinojau, kad per didelė juoko dozė gali nužudyti.

Kuris mokslo atradimas Tau atrodo pats paslaptingiausias?

Atradimas, kad egzistuoja sąsaja tarp slogos ir tėvų namų. Mokslininkų manymu, tai, kaip dažnai jūs sergate peršalimo ligomis, priklauso nuo to, kada jūsų tėvai įsigijo nuosavą būstą.

Jei galėtum tapti mokslininku, kokios srities mokslininku norėtum būti? Kodėl?

Išminties meilė ir sąmoningas gėrio troškimas. Tai, ko dabar trokštu. Kaip gražiai skamba – praktikuojantis filosofas.

Kam mokslininkui reikalinga vaizduotė?

Be vaizduotės, kaip ir be humoro – žmogaus gyvenimas paviršutiniškas ir labai nuobodus.

Ar žinai, kas yra nanotechnologijos? Paaiškink dviem sakiniais.

Yra vyras. Yra moteris. Yra meilė. Ir atsiranda tobulas jų kūrinys.

„Šlovės laboratorija“ – tai tarptautinis konkursas, skirtas atrasti iškalbingiausius mokslo talentus, kurie sugebėtų paprastai ir įdomiai atsakyti net ir į sudėtingiausius klausimus apie mokslą. Konkurse, kurį organizuoja Britų taryba, gali dalyvauti visi studentai ir jaunieji mokslininkai, atstovaujantys biomedicinos, fizinių, technologijos ir žemės ūkio mokslų sritis. Norintys dalyvauti gali registruotis iki balandžio 23d. Konkurso finalas vyks gegužės 24 d. Nacionalinėje dailės galerijoje. Daugiau informacijos ir registracija svetainėje www.famelab.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)