Meteorologai taip pat įspėja ir be elektros bei šildymo likusius Ukrainos gyventojus, taip pat ir karo pabėgėlius, praneša „Washington Post“.

Anot specialistų, tai bus šalčiausios naktys per visą žiemą ir pavasario pradžią. Šalčiau yra buvę tik sausio pabaigoje ir praėjusį gruodį.

Sunkiausia naktis

Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras (ECMWF) pateikė tiksliausius skaičiavimus ir modelius apie artėjančių dviejų parų meteorologinius reiškinius Ukrainoje. Mokslininkų skaičiavimais, naktimis šaltis bus veriantis ir sunkiai pakeliamas esantiems lauke – sieks -20 laipsnių ir gali nukristi žemiau. Be to, dėl šiaurės rytų vėjo juntiminė temperatūra gali siekti ir -25 laipsnius.

Artėja sunkiausios naktys visiems Ukrainoje: šiaurės rytinėje šalies dalyje oro temperatūra nukris žemiaus -20 laipsnių. Scanpix/ECMWF nuotr.

Sunkiausia bus tiems, kurie yra įstrigę tankuose, pavyzdžiui, rusų kariai konvojuose. Taip pat ir ukrainiečiams, kurie liko be elektros ir šildymo.

Remiantis ECMWF, kovo 10-12 naktimis šiaurės rytų Ukrainoje plūstelės arktinio šalčio banga. Skaičiuojama, kad kovo 12-osios 5 valandą ryte vietos laiku (03:00 UTC) oro temperatūra 2 metrų aukštyje sieks -20 laipsnių Celsijaus. Šiaurės rytų krypčių vėjas tik dar labiau sustiprins geliančio šalčio pojūtį.

Kaip praneša weather.com, penktadienį, kovo 11 dieną Charkive oro temperatūra nukris iki -7 laipsnių Celsijaus, sniego tikimybė – 59 proc. Vėjas pūs iš šiaurės rytų, apie 6 m/s greičiu. Sumų mieste dieną oro temperatūra bus apie -6 laipsnius, vėjas kiek stipresnis – apie 7-8 m/s. Kijive kovo 11 dieną bus apie apie 1 laipsnį šilumos. Tačiau po dienos ateis spiginančio šalčio naktis.

Remiantis weather.com, Charkive ir apylinkėse kovo 12 naktį oro temperatūra nukris iki -18 laipsnių, kai kur – ir žemiau, ypač pragiedrėjus. Šalčio pojūtį sustiprins šiaurės rytų vėjas bei pakankamai aukštas santykinis oro drėgnumas – 85 proc. Tikėtina, kad iki -20 ir žemesnė oro temperatūra bus fiksuojama už miesto ribų.

Oficiali Ukrainos meteorologijos tarnyba vis dar negali vykdyti savo funkcijų, jų internetinė svetainė yra nepasiekiama. Todėl Ukrainos gyventojams tenka kliautis užsienio specialistų meteorologiniais duomenimis.

Anksčiau apie arktinį šaltį Ukrainos rytuose pranešė ir JAV meteorologas Steve'as Duncanas. „Stingdantis vėjas iš Rytų, kartu su arktinio šalčio mase sudarys itin atšiaurias sąlygas – tikėtina, kad juntamoji temperatūra nukris iki -20 laipsnių Celsijaus“, – praneša S. Duncanas.

„Šis laikas bus tiesiog draskantis širdį. Juk tarnybos pranešė, kad 650 tūkst. gyventojų neturi elektros, o apie 130 tūkst. – be dujų (šildymo)“, – rašė S. Duncanas.

Artėja sunkiausios naktys visiems Ukrainoje: šiaurės rytinėje šalies dalyje oro temperatūra nukris žemiaus -20 laipsnių. Scanpix/ECMWF nuotr.

Pasirinkimų kariams liko nedaug

„Metalinis tankas naktimis virsta tikru šaldikliu, jeigu nelaikomas įjungtas variklis“, – konstatuoja Ukrainos karines pajėgas reformų klausimais konsultavęs „Baltic Security Foundation“ fondo gynybos ekspertas Glenas Grantas.

„Šaltis neabejotinai demoralizuos karius dar labiau, juk niekas nenori nakvoti šaldiklyje“, – „Newsweek“ teigė ekspertas. G. Granto teigimu, sudėtingos oro sąlygos dar pagilins logistikos problemas, kurių ir taip jau turi Rusijos kariai, jo manymu, dar daugiau karių nuspręs trauktis. „Vyrai tikrai nebelauks. Jie lips lauk iš tų tankų, eis į miškus ir pasiduos. Juk nesėdėsi rankų sudėjęs ir nelauksi visą amžinybę, nes jeigu tame šaldytuve lauksi, tikrai pražūsi. Jie nėra kvaili“, – mano ekspertas.

Kaip rašo „The Times“, Rusijos kariai turės du pasirinkimo variantus: arba likimo valiai palikti savo techniką, arba tupėti „40 tonų geležiniuose šaldikliuose“.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės