Pastaruoju metu vis pasirodydavo pranešimų apie tolimas galaktikas, kurių supermasyvios juodosios skylės sudaro gerokai didesnę visos galaktikos masės dalį. Bet tai buvo juodosios skylės ryškiausiose aktyviose galaktikose, taigi ir pačios juodosios skylės buvo masyviausios įmanomos; natūralu, kad jos galėjo būti išskirtinės ir sąryšio su galaktikos mase atžvilgiu.

Dabar mokslininkai pagaliau surinko pakankamai duomenų, kad galėtų išnagrinėti labiau tipines juodąsias skyles ir gavo iš esmės tokią pat išvadą: pirmus porą milijardų metų juodųjų skylių masės ir galaktikos žvaigždžių masės santykis buvo 10-100 kartų didesnis, nei šiandien.

Paukščių Tako centrinė supermasyvi juodoji skylė, Šaulio A*, kartais sužimba kelių valandų trukmės žybsniais. EHT Collaboration, ESO/L. Calçada  ESO/José Francisco Salgado/M. Wielgus nuotr.(Acknowledgment: M. Wielgus)

Tyrimo autoriai išnagrinėjo 21 galaktiką, kurių šviesa iki mūsų keliauja 12-13 milijardų metų. Jų žvaigždžių masė siekia nuo keliasdešimties milijonų iki keliasdešimties milijardų Saulės masių, o juodųjų skylių – nuo trijų iki 150 milijonų.

Statistinė analizė, kuria įvertinamas ir tikėtinumas aptikti įvairių masių juodąsias skyles, parodė, kad tipinis santykis tarp juodosios skylės ir galaktikos žvaigždžių masės šioje imtyje yra maždaug 1:50. Kitaip tariant, tipinė juodosios skylės masė ankstyvos Visatos galaktikoje yra apie 60 kartų didesnė, nei tokios pat masės galaktikoje aplinkinėje Visatoje.

Juodoji skylė. NASA/Wikipedia/Shutterstock asociatyvi iliustr.

Tai reiškia, kad juodosios skylės Visatos jaunystėje augo santykinai greičiau, nei jų galaktikos, o vėliau santykis tarp jų masių vis mažėjo, kol pasiekė šiandieninę vertę.

Šis atradimas sufleruoja, kad supermasyvios juodosios skylės greičiausiai prasidėjo nuo didelių pirmtakų – dešimčių ar šimtų tūkstančių Saulės masių dujų telkinių, kurie tiesiogiai kolapsavo į tokios pat masės juodąsias skyles. Toks modelis prognozuoja, kad pirmosiose galaktikose juodosios skylės masė gali būti netgi panaši į bendrą žvaigždžių masę.

Juodosios bedugnės Mrk 335 rentgeno spindulių žybsnis

Alternatyvus, mažų arba lengvų pirmtakų, modelis teigia, kad juodosios skylės išaugo nuo šimto Saulės masių objektų, likusių sprogus pirmosioms žvaigždėms, bet jis prognozuoja, kad masių santykis visada buvo panašus į dabartinį.

Tyrimo rezultatai publikuojami The Astrophysical Journal Letters.