Jezero kraterį Marse tyrinėjantis sraigtasparnis įmontuotomis vaizdo kameromis įamžino, jog kažkas yra prie jo prikibęs. Vaizdo siužete, kuriuo pasidalijo NASA, matyti sraigtasparnio šešėlis ir prie jo vienos iš kojų prikibusi tarsi tinklelio, „tualetinio popieriaus“ ar vyniojamojo popieriaus atplaiša.

Prie Marso sraigtasparnio kojos prikibo neatpažintas objektas.

Vėliau, skydžio metu, objektas pats atkibo nuo kojos ir nukrito ant Marso paviršiaus. Tai patvirtino vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad nusileidimo metu objekto ant sraigtasparnio kojos jau nebebuvo.

„Visi duomenys tiek skrydžio metu, tiek jam pasibaigus buvo nominalūs ir nerodė jokių sraigtasparnio pažeidimo požymių. Duomenų surinkimas ir perdavimas taip pat vyko be nesklandumų. „Ingenuity“ ir „Perseverance“ valdymo komandos intensyviai dirba ir siekia nustatyti šio objekto kilmės šaltinį“, – teigiama NASA JPL pranešime spaudai.

Ingenuity Marse.

„Ingenuity“ yra išvien su marsaeigiu „Perseverance“ veikiantis sraigtaspanrnis. Šis įrenginys yra pirmas kosmoso istorijoje, pakilęs Marso atmosferoje, joje skraidantis bei renkantis mokslininus duomenis. Sraigtasparnis, kaip teigia NASA, buvo suplanuota 5 skrydžiai, tačiau jau dabar „Ingenuity“ pakilimų ir nusileidimų atliko net 7 kartus daugiau – išviso jau 33.

NASA tikisi išbandyti sraigtasparnio maksimalias galimybes. Manoma, kad ateityje tokie įrenginiai bus naudojami uolienų pavyzdžių pargabenimo misijose.

Ingenuity

Tuo tarpu marsaeigio „Perseverance“ misija yra ilgalaikė – viliamasi, kad marsaeigis uolienose atras buvusios gyvybės Marse įrodimų.

Tiek „Ingenuity“, tiek „Perseverance“ misiją atlieka kadaise Marse tekėjusios upės deltoje. Mokslininkai mano, kad tai – tinkamiausia vieta gyvybės ženklų paieškoms.

Marsaeigis Perseverance atlieka savo misiją Marse.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)