Dezinfekuoti vandenį ir padaryti jį tinkamą gerti – tai Kauno mokslininkų sukurta vandens valymo technologija. Toks vanduo net ir laikomas atvirose talpyklose gali išlikti švarus ilgiau nei tris mėnesius. Pasak mokslininkų, ši technologija ne nauja, bet išskirtinė tuo, kad jų sukurta dezinfekcinė tabletė ar skystis gali kelerius metus neprarasti veikliųjų savybių, reikalingų vandeniui dezinfekuoti.

„Labai plačiai galima pritaikyti: galėtų naudoti tiek vandentiekio įmonės, kurios tiekia į namus vandenį, tiek individualių namų vartotojai, keliautojai, stichinių nelaimių ištikti žmonės, kurie neturi prieigos prie tekančio vandens ir jiems svarbu, kad jų gaunamas vanduo, kurį laiko atvirai, būtų mikrobiologiškai švarus, taip pat vandens pilstymo įmonės“, – teigia Kauno technologijos universiteto tyrėjas Paulius Pavelas Danilovas

Skaičiuojama, kad vien bendradarbiaujant, pavyzdžiui, su JAV, per penkerius metus gali būti pritraukta iki trijų milijonų eurų investicijų. Daugiausia dėmesio sulaukia lazeriai ir biotechnologijos.

2017-aisiais mokslininkai ir užsienio verslininkai ėmėsi įgyvendinti apie 20 bendrų projektų.