Nuotrauka atrodo tarsi paveikslas iš fantastikos srities, tačiau realybėje tai – kosmoso dulkių ir dujų debesyje L1527 esanti protožvaigždė, kaupianti medžiagą iš kosminio ūko, kurioje ji ir susiformavo.

Tiesa, spalvos, kurios čia pavaizduotos, yra pritaikytos regimajam spektrui. Jameso Webbo kosminis teleskopas šį kosminį darinį įamžino infraraudoniesiems artimų spindulių kamera (NIRCam). Šis įrenginys gali aptikti ne tik įvairių įkaitusių kosmoso struktūrų spinduliuotę, bet ir skirtingas skleidžiamas bangas, kurias pavertus į regimąją šviesą, galima išvysti įspūdingą kosminį reginį.

L1527 protožvaigždė ir ūkas.  NASA, ESA, CSA, J. DePasquale, A. Pagan, A. M. Koekemoer (STScI) nuotr.

Nuotraukoje JWST įamžino, kaip itin jauna protožvaigždė kaupia masę iš savo „gimtojo“ debesies. Tačiau pati žvaigždė čia nesimato. Šią sistemą JWST užfiksavo kampu, žvelgiant į protoplanetinio disko šoną, todėl protožvaigždė yra tarsi paslėpta. Stora tamsi linija viduryje ir yra plink ją besiformuojantis protoplanetinis diskas.

Ir nors pati protožvaigždė čia nesimato, jos poveikis aplinkai yra stulbinamas. Šiai protožvaigždei dar reikia pritraukti į save milžiniškus kiekius medžiagos, kad išaugtų pakankamai didelė ir prasidėtų branduolinė sintezė.

Ryški spinduliuotė šio reiškinio centre susiformuoja tuomet, kai į jos paviršių milžiniška jėga atsitrenkia medžiaga – kosminės dulkės ir dujos.

Objektas L1527 kosminiais laiko masteliais tėra kūdikis. Maždaug 100 000 metų amžiaus žvaigždė išgyvena pačias pirmasias formavimosi akimirkas. Ji yra laikoma nulinės klasės protožvaigžde, o jos sferinis dujų gumulas sudro apie 20-40 proc. Saulės masės. O kad lengviau būtų suprasti procesų kolosalumą, šio „smėlio laikrodžio“ kaklą sudarantis diskas yra mūsų Saulės sistemos dydžio.

Nuo Žemės L1527 yra nutolęs maždaug 460 šviesmečių.

Jameso Webbo kosminis teleskopas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją