Jie mano, kad tai gali padėti atrasti naujus būdus, kaip atnaujinti organus, pavyzdžiui, infarkto pažeistą širdį, praneša bbc.co.uk.

Tačiau studija, paskelbta žurnale „Nature“, parodė, kad dėl šios technikos pelių organizmuose atsirado auglių.

Kamieninių ląstelių ekspertai tvirtina, kad tai „šauni“ studija, tačiau ją reikia dar daug tobulinti, kol ji galės virsti gydymo metodais.

Kai kiaušinėlis apvaisinamas, iš jo gali išsivystyti bet koks žmogaus organizmo audinys, pradedant smegenų ląstelėmis ir baigiant oda.

Embrionui vystantis, toks lankstumas dingsta. Tačiau pasitelkus metodus, kuriais suaugusio žmogaus audiniai sugrąžinami į embrioninę būklę, būtų galima regeneruoti susilpnėjusią širdį, šviesai jautrias akių ląsteles ar net insulto pažeistas smegenų sritis.

Manė, kad neįmanoma

Anksčiau tokią transformaciją mokslininkai buvo atlikę laboratorijoje, paveikę odos mėginius cheminių medžiagų mišiniu arba pasitelkę genų modifikaciją.

Dabar Ispanijos nacionalinio vėžio tyrimų centro Madride mokslininkai tokių pačių rezultatų pasiekė gyvūno viduje.

„Tai netikėtas pasiekimas, to nesitikėjome. Dauguma iš mūsų manė, kad tai bus neįmanoma“, - BBC sakė tyrimų vadovas, profesorius Manuelis Serrano.

Mokslininkų komanda pasitelkė genetiškai modifikuotas peles, kurioms buvo duota specialių vaistų – keturių cheminių medžiagų mišinio, kuris laboratorijoje sugrąžindavo audinius į pirminę būklę.

Audiniai sėkmingai transformuodavosi į embrioninę būklę, bet be tolesnės priežiūros greitai virsdavo augliais.

Kalbėdamas per „BBC World Service“ laidą „Science In Action“, profesorius M. Serrano sakė: „Žinoma, tai nėra tai, ko norėtume iš regeneracinės medicinos“.

„Mes norime atsukti laikrodį atgal, kontroliuodami šį procesą. Tai užduotis ateičiai“.

„Turime nustatyti sąlygas, kuriomis galėtume tik iš dalies perprogramuoti audinį, kad jis taptų plastiškos būklės ir atnaujintų organą“.

Profesorius Robinas Ali iš Oftalmologijos instituto Londone kamieninių ląstelių technologijomis atstato akių tinklainę ir grąžina regėjimą. Jis sakė, jog „galutinis tikslas“ būtų gydymo metodas, kuris regeneruotų užpakalinę akių dalį, bet pažymėjo, kad „tai ilgas kelias“.

„Tai tikrai gera studija su svarbiomis šios srities išvadomis, - pridūrė jis. – Laukia didžiulis uždavinys įrodyti, kad tai yra saugu. Tai, kas daroma, iš prigimties yra pavojinga, bet tai egzistuoja, nes tai yra potencialiai nauja strategija regeneracinei medicinai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)