genetiškai modifikuoti organizmai

19 straipsnių

Laida „Sveikai su Vaida Kurpiene“, parengė Gabrielė Grinkaitė

Soja ir jos produktai, pasak mitybos specialistės, dietistės Vaidos Kurpienės, yra neįvertintas baltymų šaltinis mūsų virtuvėje. Visgi, lietuviai sojos neretai bijo – vieni galvoja, kad tai nesveikas genetiškai modifikuotas produktas, kiti kalba apie didelius augalinių moteriškų hormonų kiekius sojo...

Aplinkos ministerija siūlo griežtinti ir diferencijuoti administracinę atsakomybę už nusižengimus genetiškai modifikuotus organizmus išleidžiant į aplinką ar tiekiant rinkai. Suinteresuotoms institucijoms išsiųstame derinti projekte siūloma nustatyti sankcijas visiems pažeidėjams ir numatyti pažeidi...

Giedrė Petkevičė

„Galbūt kai grįšime, bus ne tik daug vietų, kur dirbti, bet ir geresnės sąlygos kurti mokslą. Kol kas valstybinį finansavimą palikime nuošalyje – matyt, mokslas yra prabangos prekė šaliai, o kol kas dar to negalime sau leisti. Belieka tik džiaugtis, jog esame Europos Sąjungoje, ir bendradarbiaudami ...

Visame pasaulyje stiprėjanti kova prieš viršsvorį kartu reiškia ir realias galimybes verslui, Lietuva – ne išimtis. Turintys viršsvorio jaučiasi net 56 proc. lietuvių, o 37 proc. sako besistengiantys numesti svorio. Tokias tendencijas rodo rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ 2014 m. III ketvirtį atlik...

Prieš pusę amžiaus buvo pranašaujama, kad badmečiai, ypač Indijoje, 8-uoju ir 9-uoju dešimtmečiais pražudys šimtus milijonų žmonių. Tačiau prieš išsipildant šioms niūrioms vizijoms, pasaulio žemės ūkį, o ypač kviečių ir ryžių augimą, pakeitė žalioji revoliucija. Pavyzdžiui, buvo išvesta nykštukinių ...

REUTERS

Žmonėms tai yra didžiausią pražūtį nešantys sutvėrimai Žemėje. Uodų platinamos ligos kasmet nusineša daugiau žmonių gyvybių negu visi kiti gyvūnai kartu sudėjus. Dengė karštine Brazilijoje kasmet apsikrečia dešimtys milijonų žmonių. Atrodo, kad ši liga Brazilijoje tapo nebekontroliuojama – šioje šal...

Kodėl vieni šokoladai kainuoja 0,79 Lt, o kiti – net kelis kartus daugiau, nors jų sudėtis ir nėra labai skirtinga? Ir kodėl gamintojai ne visada pažymi šokolado sudėtyje esančius genetiškai modifikuotus ingredientus? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškojo Alytaus Putinų gimnazijos moksleiviai,...

Vismantas Žuklevičius

Senojo žemyno šalys neskuba atverti savo rinkų GMO produkcijai, nors vis labiau jaučia amerikiečių spaudimą. ES laisvosios prekybos sutartis su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis gali atverti kelią į Europą žemės ūkio ir maisto produkcijai, kuri gaminama pagal amerikietiškus standartus, t. y. naudojan...

Vaiva Rykštaitė

Šiandien turbūt jau mažai kas naudojasi senomis geromis enciklopedijomis. Informacija keičiasi greitai, daugybę dalykų galime sužinoti apie juos „pagūglinę“, arba tiesiog pasitarę su aplinkiniais. Štai, viena bičiulė vis nesiliauja manęs švietusi sveikatingumo temomis: „Šitie skalbimo milteliai suke...

Inga Labutytė

Pasaulinę žemės dieną žaliųjų organizacijos nusprendė pažymėti kitaip, nei įprasta. Prieš genetiškai modifikuotus produktus pasisakantys susivienijimo žali.lt nariai tiesiai Kudirkos aikštėje padengė stalą, ant kurio išdėliojo spurgas, keptą duoną bei mišraines. Šie produktai pirkti didžiuosiuose pr...

Stasys Jokūbaitis

Ne per seniausiai Lietuvoje plykstelėjo žinia – viename iš šalyje užaugintų rapsų sėklų mėginių nustatyta genetiškai modifikuotų organizmų pėdsakų. Rugsėjo-spalio mėnesiais Valstybinės augalininkystės tarnybos regioninių skyrių specialistai paėmė 25 mėginius genetinei modifikacijai nustatyti pagal k...