Jekaterina II dar būdama šešiolikos buvo ištekinta už septyniolikmečio sosto įpėdinio Petro III. Jis, panašu, buvo nevaisingas ir protiškai atsilikęs, todėl po Jelizavetos mirties tapęs imperatoriumi buvo atvirai nemėgstamas valdovas. Tuo valdovu jis buvo neilgai, nes buvo priverstas sosto atsisakyti Jekaterinos naudai, o vėliau netikėtai žuvo. Buvo spėliojama, kad jo mirtimi pasirūpino pati Jekaterina II, tačiau lygiai taip pat tikėtina, kad jis žuvo per eilines išgertuves.

Jekaterina II norėjo tempti šalį arčiau europietiškos kultūros. Ji buvo mėgstama valdovė, tačiau turėjo ir keistų asmeninių savybių. Laikais, kai vyrai dominavo politikoje, Jekaterina II neslėpė savo moteriškumo ar seksualinių pomėgių. Kitaip tariant, ji turėjo ne vieną meilužį. Net jos vaikų tėvai buvo skirtingi.

Net įkopusi į penktąją dešimtį ji neatsisakė vyrų draugijos. Tiesą sakant, vienu metu jos meilužiai buvo atrenkami labai organizuotai. Grigorijus Potiomkinas, vienas iš jos favoritų, pats parinkdavo imperatorės meilužius. Jie buvo patikrinami, įsitikinant, kad neserga lytiškai plintančiomis ligomis, o jų pajėgumus pirmiausia išbandydavo rūmų damos.

Jekaterina II mirė būdama 67 metų amžiaus. Ji buvo rasta rūmų tualete ant grindų. Gydytojai diagnozavo insultą. Netrukus ji mirė savo lovoje.

Jekaterinos II meilužių gausa ir viešai aptarinėjamas seksualumas paskatino keistas versijas apie imperatorės mirtį. Buvo kalbama, kad ji žuvo bandydama užsiimti seksu su žirgu. Ši legenda turi kelias versijas, tačiau populiariausia teigia, kad eržilas buvo pakabintas virš Jekaterinos lovos, o trūkus diržams tiesiog sutraiškė imperatorę. Galbūt šio baisaus kaltinimo šaltiniu tapo Jekaterinos meilė žirgams, tačiau gandai neturi nieko bendro su realybe.

Dar 1647 metais vokiečių autorius Adamas Oleariusas pasakojo, kad rusai dažnai užsiiminėja seksu su gyvūnais, ypač dažnai – su arkliais. A. Oleariuso teiginiai buvo kartojami ir siekiant pašiepti rusus, o kartais net buvo tikinama, kad tai – tikri faktai. Panašu, kad šiais pramanais jau po mirties buvo apkaltinta ir imperatorė..

Jekaterinos II seksualumą supa ir kitos legendos. Ilgą laiką buvo kalbama apie erotiniais motyvais puoštus rūmų baldus. Nors kadaise buvo pasirodę tariamų jų nuotraukų, jokių tikrų, patikrinamų įrodymų, jog tokie baldai egzistavo, tiesiog nėra.