Žiede tarp Marso ir Jupiterio skriejantis kilometro skersmens asteroidas – pirmasis iš dešimties Lucy misijos taikinių ir pats mažiausias iš jų. Kiti taikiniai – Jupiterio asteroidai-trojėnai, skriejantys toje pačioje orbitoje, kaip ir didžioji planeta, tik 60 laipsnių prieš arba už jos.

16 tūkstančių kilometrų per valandą greičiu lėkdama pro Dinkinešę, Lucy darė gausybę jos nuotraukų, kurios į Žemę keliaus apie savaitę. Jau pirmosios nuotraukos atskleidė netikėtumą – Dinkinešė turi palydovą. Tuo tarpu naujausio tyrimo duomenimis, Dinkinešas yra ne tik asteroidas, turintis palydovą, bet ir trys viename – jo palydovas yra kontaktinis dvinaris objektas, t.y. į vieną vieną susijungę du kosminiai kūnai.

NASA zondas Lucy, jau dvejus metus skriejantis Jupiterio orbitos link, praeitą savaitę praskrido pro asteroidą Dinkinešę. NASA archyvo nuotr.

Mažesnis – apie 200 metrų skersmens – asteroidas Lucy vizito metu skrido kaip tik priešingoje Dinkinešės pusėje, o nuotraukų serijoje aiškiai matyti jo judėjimas. Nuotraukų tikslas nėra vien asteroido – mažiausio Asteroidų žiedo kūno, kurį kol kas aplankė žmonių sukurtas prietaisas – tyrimai, bet ir zondo instrumentų patikrinimas bei kalibravimas.

To reikės, kad duomenys apie Jupiterio trojėnus būtų kuo tikslesni. Šie asteroidai, savo ruožtu, mokslininkus domina kaip Saulės sistemos formavimosi liekanos. Lyginant su artimesniais Saulei, jie praktiškai nepakito per 4,5 milijardo metų nuo susiformavimo.

NASA zondas Lucy, jau dvejus metus skriejantis Jupiterio orbitos link, praeitą savaitę praskrido pro asteroidą Dinkinešę. NASA archyvo nuotr.

Taigi juos nagrinėdami, mokslininkai geriau supras tiek Žemės, tiek kitų planetų kilmę. Šis tikslas pasufleravo ir misijos bei asteroido pavadinimus: Lucy praminta senovinė Etiopijoje rasta fosilija, labai svarbi atkuriant žmonių geneologinį medį, o Dinkineš yra fosilijos vardas amharių kalba, kuria kalbama Etiopijoje.

Jupiterio orbitą Lucy pasieks po ketverių metų; iki tada, 2025 balandį, dar aplankys vieną Žiedo asteroidą Donaldjohansoną, pavadintą Lucy fosilijos atradėjo garbei.