Vos 60 gramų sveriantis šaukštas turi įkraunamą ličio bateriją ir metalinį paviršių, kuriuo teka silpnutė elektros srovė, pareinanti į valgančiojo liežuvį. Būtent dėl natrio jonų valgant tokiu šaukštu maistas atrodo sūresnis, nors papildomai druska negardinamas.

„Galime sakyti, kad šis šaukštas leidžia mėgautis tokiu pat intensyviu skoniu suvartojant net trečdaliu mažiau druskos“, – tikino Meiji universiteto tarpdisciplininės matematikos profesorius Homei Miyashita.

Perteklinis druskos vartojimas siejamas su padidėjusiu kraujospūdžiu, insulto bei infarkto rizika ir kitomis ligomis. „Kirin“, kuris pastaruoju metu verslą nuo alaus gamybos kreipia link sveikatinimo iniciatyvų, atstovai teigia, kad technologija itin aktuali Japonijai, kur suaugęs žmogus per dieną vidutiniškai suvartoja 10 gramų druskos – dvigubai daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Druskos jausmą sukeliantis šaukštas

„Iš esmės japonams būtina mažinti suvartojamą druskos kiekį, tačiau imtis mitybos, prie kurios esame įpratę, pokyčių gali būti labai sudėtinga. Sukūrėme „Electric Salt“ šaukštą, kuris padės žmonėms kontroliuoti suvartojamą druskos kiekį“, – sakė „Kirin“ holdingo sveikatos mokslų padalinio tyrimų vadovė Ai Sato.

Gegužę „Kirin“ internetu už 127 dolerius ketina parduoti tik 200 šio šaukšto vienetų, o birželį planuoja pasiūlyti ribotą produkto kiekį viename Japonijos mažmeninės prekybos tinkle, tačiau viliasi, kad per ateinančius penkerius metus pasaulyje tokiais šaukštais naudosis milijonas žmonių. Pardavimai užsienyje prasidės kitais metais.

Druskos jausmą sukeliantis šaukštas

„Lazdelės per smulkios, kad į jas būtų galima įdiegti kompiuterį, todėl bandėme pritvirtinti prie rankos ir sujungti laidu. Tada paaiškėjo, kad žmonėms su tokiomis lazdelėmis valgyti labai nepatogu, ribota judesių amplitudė. Taip ir kilo mintis sukurti būtent šaukštą“, – teigė Ai Sato.

Šaukšto kūrėjai H. Miyashita ir jo kolega Hiromi Nakarmura praeitais metais buvo įvertinti alternatyvia IG Nobelio premija, kuri skiriama už neįprastus ir susimąstyti priverčiančius išradimus.