Suakmenėjusį ichtiozauro žandikaulį 2016 metais Somerseto paplūdimyje, Jungtinėje Karalystėje, rado vienas fosilijų medžiotojas. 2020-aisiais aptikta dar viena panaši ichtiozauro žandikaulio fosilija.

Dabar paskelbose tyrimo išvadose įvardyta, kokiam padarui šios fosilijos priklauso.

Tai lot. Ichthyotitan severnensis, kuris gyveno maždaug prieš 202 mln. metų kartu su dinozaurais, praneša BBC. Šio padaro fosilijos buvo aptiktos pirmą kartą.

Deanas Lomaxas, Ruby Reynoldsas, Justinas Reynoldsas ir Paulas de la Salle'as su suakmenėjusiu jūrų roplio žandikauliu L. Domax asmeninio archyvo nuotr.

Mokslininkai teigia, kad šios fosilijos priklauso dviem milžiniškiems ichtiozaurams, kurių kūno ilgis galėjo būti apie 25 metrus.

„Remdamiesi žandikaulių dydžiu, kai vienas iš jų yra daugiau nei metro ilgio, o kitas – dviejų metrų ilgio, galime apskaičiuoti, kad roplys galėjo būti maždaug 25 m ilgio, t. y. maždaug tokio pat ilgio kaip mėlynasis banginis“, – teigia Bristolio universiteto paleontologas dr. Deanas Lomax'as.

Tyrimas paskelbtas trečiadienį, balandžio 17 dieną, moksliniame žurnale PLOS ONE.

Suakmenėjusio jūrų roplio žandikaulis. L. Domax et al. nuotr.

Vis dėlto, norint patvirtinti tikslų priešistorinio padaro kūno dydį, reikia daugiau įrodymų, pavyzdžiui, kaukolės ir skeleto, kadangi kol kas rasta tik keletas žandikaulio fragmentų.

Mokslininkų teigimu, šie milžiniški ichtiozaurai buvo paskutiniai tokio dydžio jūriniai ropliai iki masinio. Vėliau ichtiozaurų giminaičiai buvo mažesni.

 Mokslininkai pirmą kartą aptiko didžiausio kada nors Žemėje gyvenusio jūrų roplio fosilijas. Ichthyotitan severnensis. Gabriel Ugueto Art iliustr.

Šį paleontologų atradimą pakomentavo ir VU prof. geologas Andrejus Spiridonovas.

„Deanas Lomaxas ir grupė britų mokslininkų aprašė naują gigantišką plėšrųjį jūrinį roplį iš Jungtinės Karalystės, kuris gyveno triaso periodo pačioje pabaigoje (prieš apytiksliai 201 milijoną metų) – Ichthyotitan severnensis („žuvingasis milžinas“). Jis buvo 25 m ilgio ir savo didžiu prilygo didžiausiam dabartiniam gyvūnui – mėlynajam banginiui“, – rašė A. Spiridonovas.

Tyrimas publikuojamas žurnale Plos ONE.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją