Bendrovės „Intuitive Machines“ sukurtas ir pagamintas nusileidimo aparatas „Nova-C Odysseus“ Mėnulio pietų ašigalio regione nusileido ketvirtadienį 23.23 val. Grinvičo laiku.

Be to, tai buvo pirmasis po daugiau nei prieš 50 metų įvykdytos paskutinės programos „Apollo“ misijos „Apollo 17“ Mėnulyje nusileidęs JAV aparatas.

Šią žinia patvirtino bendrovės „Intuitive Machine“ vadovas Steve‘as Altemusas, sakydamas: „Žinau, kad tai įtemptas momentas, bet mes esame ant paviršiaus ir vykdome transliaciją. Sveiki atvykę į Mėnulį.“

Netrukus po nusileidimo „Intuitive Machines“ socialiniame tinkle „X“ (buvęs tviteris) pranešė, kad „skrydžio kontrolieriai patvirtino, kad „Odysseus“ yra vertikalioje padėtyje ir pradeda siųsti duomenis“, po to, kai pavykti išspręsti problemą, dėl kurios iš Mėnulio buvo gaunami labai silpni signalai.

„Šiuo metu stengiamės parsisiųsti pirmuosius vaizdus nuo Mėnulio paviršiaus“, – pridūrė „Intuitive Machines“.

Erdvėlaivį praėjusią savaitę iš Kanaveralo kyšulio Floridoje į erdvę pakėlė Elono Musko bendrovės „SpaceX“ sukonstruota raketa nešėja „Falcon 9“.

Odysseus misija į Mėnulį. Scanpix/vizualizacija

Jo kelionė truks savaitę, per kurią jis įveiks maždaug milijoną kilometrų.

NASA administratorius Billas Nelsonas šią misiją pavadino „triumfu“ ir „dideliu šuolių pirmyn visai žmonijai“.

Jo žodžiais tariant: „Šiandien pirmą kartą po daugiau nei pusės šimtmečio JAV sugrįžo į Mėnulį.

Šiandien pirmą kartą žmonijos istorijoje kelionę į Mėnulį pradėjo ir jai vadovavo komercinė bendrovė – bendrovė iš Amerikos.

Be to, šiandien galime matyti, kokios galingos ir perspektyvios yra komercinės NASA partnerystės. Sveikinu visus bendrovių „Intuitive Machines“, „SpaceX“ ir NASA darbuotojus, dalyvavusius įgyvendinant šią didžią ir drąsią užduotį.

Odysseus misija į Mėnulį. Scanpix nuotr.

Koks didis triumfas – „Odysseus“ užkariavo Mėnulį. Tai tikrai didelis šuolis pirmyn visai žmonijai. Laukite tolesnių žinių.“

Tačiau kelionė nebuvo visai sklandi.

„Intuitive Machines“ pranešė, kad valandą iki nusileidimo nustojo veikti lazeris, kuriuo ji planavo valdyti aparatą nusileidimo metu.

Tai reiškė, kad erdvėlaivis turėjo dar kartą apskrieti apie Mėnulį, kol inžinieriai įjungs atsarginį NASA parūpintą prietaisą.

Šiuo metu komanda stengiasi surinkti daugiau informacijos apie nusileidimo modulio būklę ir tai, ar jis sugebės įvykdyti 118 mln. JAV dolerių kainavusią misiją.

„Odysseus“ – tai šešiakampis maždaug 4 metrų aukščio ir 1,57 metro pločio cilindras, sveriantis 675 kilogramus.

Odysseus misija į Mėnulį. Scanpix nuotr.

Jis yra dalis NASA komercinių krovinių gabenimo į Mėnulį iniciatyvos, kuria siekiama į Mėnulio tyrimus įtraukti komercines bendroves.
Erdvėlaivis nusileido už 186 mylių nuo Mėnulio pietų ašigalio esančiame krateryje Malapert A.

Manoma, kad ašigalyje turėtų būti ledo – vertingo resurso, padėsiančio ateityje vykdyti pilotuojamas tyrimų misijas.
Erdvėlaivio „Odysseus“ misiją planuojama tęsti maždaug savaitę, kol pietų ašigalyje stos Mėnulio naktis.

Nusileidimo modulyje yra 12 krovinių, tarp kurių yra NASA prietaisas „Scalpss“ – keturių kamerų sistema, skirta fiksuoti erdvėlaivio „Odysseus“ nusileidimą ant Mėnulio paviršiaus.

Odysseus misija į Mėnulį. Scanpix/vizualizacija

Moduliu taip pat skrenda 125 JAV menininko Jeffo Koonso sukurtos skulptūrėlės „Mėnulio fazės“.

Nusileidimo modulio izoliacinį sluoksnį sudaro lengva JAV bendrovės pagaminta blizgį auksaspalvė medžiaga, iš kurios paprastai gaminamas slidinėjimo striukių pamušalas.

Prieš šešias savaites iki šios misijos dėl kuro nuotėkio Mėnulyje nepavyko nusileisti kitam JAV erdvėlaiviui – „Peregrine“.

Odysseus misija į Mėnulį. Scanpix nuotr.

Ligi šiol valdomus aparatus Mėnulyje nutupdyti yra pavykę tik valstybinėms tokių šalių, kaip JAV, Sovietų Sąjunga, Kinija, Indija ir Japonija agentūroms.

Antrą bendrovės „Intuitive Machines“ misiją planuojama pradėti kitą mėnesį, jos metu Mėnulio pietų ašigalyje bus daromas gręžinys ir ieškoma išteklių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją