KU JTI mokslininkai su Europos kosmoso agentūra bendradarbiauja kone dešimtmetį. Pasak dr. Dianos Vaičiūtės, Jūros tyrimų institute jau yra susidaręs mokslininkų branduolys, kuris nuolat dirba su iš kosmoso gaunamais duomenimis, kai kurie šia galimybe naudojasi tik kaip papildomu informacijos šaltiniu, reikalingu konkretiems tyrimams.

KU JTI mokslininkai su Europos kosmoso agentūra bendradarbiauja kone dešimtmetį.  KU nuotr.

Žemės stebėjimo iš kosmoso sistemos mokslininkams ir verslo pasauliui teikia žinias apie Baltijos jūros, kitų Lietuvos vandens telkinių būklę, kranto bei vandenų kokybės pokyčius, taršos šaltinius ir t.t.

KU mokslininkai savo gebėjimais ir žiniomis dalijasi su kolegomis iš Ukrainos, atliekančiais Juodosios jūros stebėjimus. Duomenys iš kosmoso buvo pravartūs sudarant Arkties regiono augalijos žemėlapius tyrimams, kuriuos KU mokslininkai atlieka drauge su kolegomis iš Lenkijos.

Dr. Diana Vaičiūtė sako, jog šios srities galimybės didžiulės ir regionas su EKA galėtų bendradarbiauti dar aktyviau, reikia tik daugiau iniciatyvos.

KU JTI mokslininkai su Europos kosmoso agentūra bendradarbiauja kone dešimtmetį.  KU nuotr.

Michele Iapaolo mokslo, verslo ir aplinkosaugos institucijų atstovams išsamiai pristatė ne tik galimas bendradarbiavimo su EKA sritis, bet ir finansinius mechanizmus, į kuriuos gali pretenduoti turintieji ambicijų prisidėti prie įvairių kosmoso tyrimo ar duomenų, gaunamų iš kosmoso, panaudojimo programų.

Iš anksto užsiregistravusieji turėjo galimybę pasikonsultuoti asmeniškai apie jų idėjų potencialą pretenduoti į EKA finansavimą.

KU JTI mokslininkai su Europos kosmoso agentūra bendradarbiauja kone dešimtmetį.  KU nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją