Kompanijos „SpaceX“ erdvėlaivis „Ax-3 Crew Dragon Freedom“ Žemę turėtų pasiekti ir nusileisti penktadienį (vasario 9 dieną 13:30 GMT, 15:30 Lietuvos laiku), praneša NASA.

„Ax-3“ komandą sudaro Michaelas Lópezas-Alegría (buvęs NASA astronautas, „Axiom Space“ vyriausiasis astronautas), pilotas Walteris Villadei (Italijos karinių oro pajėgų pulkininkas), misijos specialistas Alperas Gezeravcı (pirmasis Turkijos astronautas) ir misijos specialistas Marcusas Wandtas (Europos kosmoso agentūros atsargos astronautas).

Ax-3 komanda išskrido namo į Žemę. Atsijungimas nuo TKS. Axiom Space/NASA nuotr.
Ax-3 komanda išskrido namo į Žemę. Atsijungimas nuo TKS. Axiom Space/NASA nuotr.

„Tikimės, kad puikiai praleidote laiką kosminėje stotyje. Nekantraujame pamatyti jūsų besišypsančius veidus sugrįžus“, – skrydžio pradžioje palinkėjo antžeminis misijos valdymo centras.

Kaip rašo space.com, iš pradžių buvo numatyta, kad „Dragon Freedom“ kapsulė nuo TKS atsijungs šeštadienį, vasario 3 dieną. Tačiau blogos oro sąlygos suplanuotoje kapsulės nusileidimo zonoje vandenyne prie Floridos pakrantės privertė planus pakoreguoti. Dėl nepagerėjusių oro sąlygų buvo atšaukti ir kiti suplanuoti skrydžiai vasario 5-6 dienomis. Galiausiai, vasario 7 dieną išvykimas iš TKS pavyko.

„Ax-3“ komandą sudaro (priekyje, iš kairės į dešinę) Michaelas Lópezas-Alegría (buvęs NASA astronautas, „Axiom Space“ vyriausiasis astronautas), pilotas Walteris Villadei (Italijos karinių oro pajėgų pulkininkas), misijos specialistas Alperas Gezeravcı (pirmasis Turkijos astronautas) ir misijos specialistas Marcusas Wandtas (Europos kosmoso agentūros atsargos astronautas).

„Ax-3“ yra jau trečioji kompanijos „Axiom Space“ misija į Tarptautinę kosminę stotį. Ankstesnės misijos vyko 2022 m. balandį ir 2023 m. gegužę.

Primename, kad „Ax-3“ misija su keturiais astronautais sausio 18 dieną į TKS pakilo iš NASA Kenedžio kosmoso centro. Juos į orbitą išskraidino raketa „SpaceX Falcon 9“.

Ax-3 komanda išskrido namo į Žemę. Atsijungimas nuo TKS. Axiom Space/NASA nuotr.

„Ax-3“ ketvertas orbitoje praleido daugiau nei dvi savaites ir atliko apie 30 įvairių mokslinių eksperimentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją