Fermi nacionalinio greitintuvo laboratorijos (JAV) mokslininkas Josephas Lykkenas, priklausantis ir Didžiojo hadronų greitintuvo mokslininkų grupei, Amerikos mokslo pažangos asociacijos suvažiavime pirmadienį skaitė pranešimą „Ką mums sako naujausi Higgso bozono tyrimų rezultatai“. O šio pranešimo turinys reiškia labai prastas naujienas visiems ir viskam. Netgi laikui.

„Gali būti, kad Visata, kurioje gyvename, yra nestabili iš prigimties ir kažkada, po milijardų metų, ji visa bus sunaikinta“, - sakė J. Lykkenas.

Štai kaip, pasak mokslininko, įvykiai vystytis paties blogiausio įmanomo scenarijaus atveju: „Po dešimčių milijardų metų įvyks katastrofa. Kažkur atsiras mažas burbuliukas to, ką mes galėtume pavadinti „alternatyvia“ Visata, o tuomet jis pradės plėstis ir mus sunaikins“.

Tiesa, J. Lykkenas nelabai pasitiki savo skaičiais ir pažymi, kad tam, kad jo lygtys būtų išspręstos, reikia 1 proc. tikslumu žinoti Higgso bozono masę. „Kitokia bozono masė gali reikšti ir visai kitokią Visatos baigtį“.

Netgi jei J. Lykkeno skaičiavimai yra teisingi, optimizmo teikia pažadas, kad kelis milijardus artimiausių metų nenutiks nieko blogo, o katastrofa vyks šviesos greičiu, taigi, esantieji toli nuo burbulo susikūrimo vietos turės šiek tiek laiko gyvenimo darbams užbaigti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)