Praėjusį penktadienį atrastą į spurgą, riestainį ar net kirvio galvą panašų akmens luitą pastebėjęs ir įamžinęs marsaeigis suglumino mokslininkus – iš kur jis čia atsirado, mat palyginus su aplinkui esančiu kraštovaizdžiui jis čia atrodo tarsi „nukritęs iš kitos planetos“. Ir būntent šis scenarijus mokslininkams yra labiaus tikėtinas, praneša NASA.

Į spurgą panašus luitas Marse. NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP nuotr.

Remiantis Nežemiškos gyvybės paieškos instituto (SETI) mokslininkų teigimu, tai gali būti „didelis meteoritas su aplink jį esančiomis nuolaužomis“.

Marsas yra arčiausiai asteroidų žiedo esanti Saulės sistemos planeta, todėl jį nuolat atakuoja iš šio asteroidų žiedo atskriejančios uolienos. Kadangi Marso atmosfera yra labai plona ir sudaro vos 1 proc. Žemės atmosferos tankio, uolienos dažnai praskrieja pro ją beveik nesuirdamos, rašo iflscience.com.

Mokslininkai atliks papildomus tyrimus, kad išsiaiškintų, ar šis akmens luitas yra meteoritas, ar tai neįprastai erozijos paveikta uoliena. Raudojonoje planetoje tyrimus atliekantys marsaeigiai meteoritus aptinka ne pirmą kartą, tačiau įdomesnių formų radinių pasitaiko rečiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją