Nei suaugę, nei embrionai negali girdėti ultragarso bangų, kadangi jos vibruoja pernelyg dideliu dažniu negirdimu mūsų ausims. Tačiau Jamesas Greenleafas, Paulas Ogburnas ir Mostafas Fatemi iš “Mayo Foundation” Ročesteryje (Minesota, JAV), tyrė tikimybę, kad ultragarsas sukelia antrines bangas moters gimdoje.

Ultragarso aparatai generuoja garso bangas į impulsus, trunkančius mažiau nei 1/10000 sekundės dalį. Tyrimui naudojami impulsai, kadangi ištisinės bangos gali per daug įkaitinti tiriamą objektą. “The Mayo” grupė spėjo, kad šis pulsavimas persiduoda į moters gimdą tarsi “barbenimas”.

Mokslininkai į moters gimdą įdėdavo miniatiūrinius mikrofonus, kol jos būsimą kūdikį tirdavo ultragarsu. Buvo fiksuojama, kur yra ultragarso įrenginys ir kada jis įjungiamas ar išjungiamas. Girdimas garsas buvo panašus į aukščiausius pianino oktavos skleidžiamus garsus.

Kai ultragarso aparatas atsidurdavo virš mikrofono, mokslininkų aparatūra registruodavo 100 decibelų garsus. “Ultragarso aparatas atsidūręs prie embriono ausies sukelia tikrai nemažą triukšmą”, teigia J. Greenleafas.

Fredicas Frigoletto, Moterų Ligoninės Bostone (JAV) gimdymo skyriaus vadovas teigia, kad daktarai turėtų būti ypač atsargūs ir stengtis nepakišti ultragarso įrenginio tiesiai virš embriono ausies, nebent yra tam tikros priežastys įtarti veido arba kaukolės anomalijas. “Tada konkreti tyrimo nauda turi persvarą prieš teorinę žalos galimybę”, teigia jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją