„Mokslo ir technologijų srityse dirbančių kvalifikuotų moterų užimamos pozicijos – ne tik neatsiejama sektoriaus dalis, bet daugelyje ES valstybių – lyderiaujanti jėga. Lietuvoje, taip kaip ir kitose ES valstybėse, vis daugiau dėmesio skiriama moterų rengimui dirbti technologijų srityje. Sistemingos pastangos remti moteris moksle ir technologijose, kuria klestinčią ir dinamišką aplinką visiems specialistams, o jų įvairovė komandoje yra ypatingai svarbi“, – pranešime spaudai teigia Gertrūda Trinkūnaitė, tyrimą atlikusios bendrovės rinkodaros specialistų atrankų vadovė.

Šalyse, kuriose Lyčių lygybės indekso įvertis žemesnis, mokslo ir technologijų srityse dirba daugiau moterų, rodo tyrimas. Dvylikoje ES šalių, tarp kurių ir Baltijos šalys, moterys sudaro daugiau kaip 50 proc. mokslo ir technologijų sričių darbuotojų, tačiau Lyčių lygybės indekso įvertis yra žemesnis už ES vidurkį.

Naujausiais „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje 64,1proc. visų mokslo ir technologijų sektoriuose dirbančių specialistų, sudaro moterys. Pagal šį rodiklį, Lietuva lyderiauja tarp visų ES valstybių. Šaliai iš paskos rikiuojasi Latvija, Estija, Bulgarija ir Lenkija. Vertinant Lyčių lygybės indeksą, Lietuvos įvertis per metus pakilo 3,5 balais – 64,1 iš 100, tačiau nuo ES vidurkio Lietuva dar atsilieka.

Maltoje, Italijoje ir Čekijoje moterų mokslo ir technologijų srityse dirba mažiausiai, tačiau moterys vis tiek sudaro 46-49 proc. sektoriaus darbuotojų. Maltoje ir Italijoje Lyčių lygybės indekso rodikliai yra aukštesni už ES vidurkį, atitinkamai 67,8 ir 68,2 balo. Tačiau Čekija išsiskyrė kaip vienintelė ES šalis, kurios Lyčių lygybės indekso įvertis yra žemesnis nei vidutinis (57,9 balo) ir kurioje mokslo ir technologijų srityje dirba mažiau nei 50 proc. moterų.

Tyrimo metodologija


Tyrimas atliktas lyginant mokslo ir technologijų srityse dirbančių asmenų skaičiaus ryšį su Lyčių lygybės indeksu ES valstybėse. Duomenys apie gyventojų skaičių ir mokslo bei technologijų srityje dirbančius asmenis ES surinkti iš „Eurostat“ duomenų bazės, Lyčių lygybės indekso įverčiai ES – iš Europos lyčių lygybės instituto (EIGE). Duomenys apibendrinti ir analizuoti atsižvelgiant į mokslo ir technologijų srityje dirbančius asmenis pagal lytį (šimtui gyventojų), BVP vienam gyventojui ir Lyčių lygybės indekso įvertį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją