Tuo tarpu erkės Haemaphysalis flava yra visai kas kita. Jos tapo pirmaisiais organizmais, kurie buvo ištirti rastriniu elektroniniu mikroskopu ir liko gyvi. Vaizdo įraše galima matyti, kaip erkutės judina savo kojas vakuume, bombarduojamos intensyvaus elektronų srauto.

Kanazawa medicinos universiteto (Japonija) mokslininkas Naohisa Tomosugi su kolegomis atsitiktinai pastebėjo, kad erkės gali išgyventi vakuumo slėgį tuomet, kai pamatė, jog jos ropoja džiovintuvo vamzdžiais.

Mokslininkai mano, kad vakuumo sąlygomis erkės nustoja kvėpuoti. Veikiant erkes vien vakuumu ir vakuumo bei elektronų srauto deriniu N. Tomosugi su kolegomis nustatė, kad elektronai erkėms kenkia, bet jų nenužudo. Pasak mokslininkų, įdomu tai, kad šie voragyviai galėtų tapti naudinga modelio sistema ekstremalių sąlygų biologijos tyrimams. Gal panašių gyvybės formų galima būtų rasti ir Marse ar Titane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)