Mokslininkai tikino, jog jų atradimas patvirtina vyraujančios kosmologinės teorijos, aiškinančios kad pirmomis akimirkomis po Didžiojo sprogimo Visata plėtėsi eksponentiškai, teisingumą.

Kosmologai tikina, kad, naudodamiesi Antarktidoje esančiu teleskopu, jie vadinamajame kosminių mikrobangų fone pastebėjo netikėtai stiprius gravitacijos bangų raibulius, išlikusius nuo Didžiojo sprogimo laikų.

Tačiau kai kurie fizikai tokio teiginio teisingumu suabejojo. Pirmadienį Orsay teorinės fizikos laboratorijos (Prancūzija) mokslininkas Adamas Falkowskis savo dalelių fizikos temas gvildenančiame tinklaraštyje parašė: „ekspertai jau išsiaiškino, kas buvo negerai su BICEP2“.

Dulkių audra

Iš esmės A. Falkowskis tvirtina, kad BICEP2 eksperimentą vykdę mokslininkai sumaišė mikrobangas, skleidžiamas Paukščių tako galaktikos dulkių, su mikrobangomis, sklindančiomis nuo visame dangaus skliaute skrajojančiomis kosminėmis dulkėmis. Abiejų tipų mikrobangos turi būti kruopščiai atskirtos nuo kosminio mikrobangų fono ir pašalintos iš BICEP2 matavimų, rašo nationalgeographic.com.

Nors A. Falkowskis tikina, jog BICEP2 mokslininkai „dabar pripažino savo klaidą“, J. Kovacas ir jo kolega Clementas Pryke'as tokį Prancūzijos fiziko teiginį neigia. C. Pryke'as žurnalui „Science“ sakė, jog tai yra „visiška netiesa“ ir kad jo atstovaujama mokslininkų grupė tvirtai laikosi gauto rezultato.

Bet žurnale „Science“ C. Pryke'as taip pat pripažįsta, kad atradimą padariusių mokslų naudotas dulkių žemėlapis buvo paimtas iš konferencijos medžiagos, o ne iš recenzuojamų duomenų. Nors žemėlapis buvo sudarytas remiantis Europos kosmoso agentūros „Planck“ palydovo duomenimis, jo naudojimas suteikia šiek tiek pagrindo abejoti rezultatais.

Nepaisant to, teigiama, jog stebėjimai Antarktidoje atlikti nukreipus teleskopą į santykinai nedulkėtą dangaus skliauto vietą, o balandį pristatant tyrimo rezultatus Masačusetso technologijų institute (JAV) J. Kovacas teigė, jog ir vėlesni BICEP2 stebėjimai, atlikti po įtrauktųjų į publikaciją, patvirtina gravitacinių bangų atradimo faktą.

BICEP2 rezultatai kritikos buvo sulaukę ir balandžio mėnesį, kuomet trys kosmologijos specialistai tikino, jog iš tikrųjų teleskopas užfiksavo ne gravitacijos bangų raibulius, o galaktikos „radijo bangų kilpas“. Tiesa, ši kritikos linija nesulaukė didelės paramos ir ją dabar keičia kita kritikos linija.

Tikimasi, jog spalį su „Planck“ teleskopu dirbantys mokslininkai publikuos oficialią kosminių mikrobangų žemėlapio versiją – galbūt pakankamos raiškos, kad būtų išspręstas konfliktas tarp kritikų ir BICEP2 mokslininkų. Be to, mikrobangų žemėlapius sudarinėja ir kitos, Antarktidoje bei Čilėje dirbančios mokslininkų grupės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)