Praėjusį mėnesį nuo 1977 m. Visatą tyrinėjantis erdvėlaivis pakreipė savo anteną dviem laipsniais nuo Žemės po to, kai buvo išsiųsta klaidinga komanda. Dėl to zondas nustojo priimti komandas ir siųsti duomenis.

Tačiau antradienį NASA pranešė, kad „Voyager 2“ signalas buvo užfiksuotas per įprastą dangaus skenavimą.

Kur dabar yra „Voyager 2“?


„Voyager 2“ yra nutolęs nuo Žemės daugiau kaip 19,9 mlrd. km ir maždaug 55 346 km/val. greičiu skrieja tarpžvaigždine erdve.

Nuo liepos 21 d. zondas negali priimti komandų ir siųsti duomenų į NASA giliojo kosmoso tinklą – milžiniškų radijo antenų masyvą visame pasaulyje. Tačiau dar ne viskas prarasta – ryšys, nors ir ribotas, jau atkurtas.

„Voyager“ zondas

Atsižvelgiant į tai, kad kosminis laivas yra beveik už 20 mlrd. kilometrų, signalas Žemę pasieks maždaug per 18 valandų.

NASA teigia, kad ši žinia patvirtina, jog „Voyager 2“ vis dar veikia ir yra „geros būklės“.

Anksčiau pirmadienį kosmoso agentūra pranešė, kad jos didžiulė antena Australijos sostinėje Kanberoje bando aptikti bet kokius „Voyager 2“ signalus.

Antena taip pat siuntė „Voyager 2“ teisingas komandas, tikėdamasi užmegzti ryšį su zondu, teigė NASA reaktyvinio judėjimo laboratorija, kuri valdo „Voyager“ misijas.

Nors visavertis ryšys dar neužmegztas, „Voyager 2“ užprogramuotas kelis kartus per metus iš naujo nustatyti savo padėtį, kad antena būtų nukreipta į Žemę. Kitas atstatymas numatomas spalio 15 d., o tai, pasak agentūros, „turėtų leisti atnaujinti ryšį“.

Tuo tarpu NASA tikisi, kad zondas ir toliau keliaus planuota trajektorija per Visatą.

„Voyager 2“ ir jo dvynys „Voyager 1“ yra vieninteliai kosminiai aparatai, kada nors veikę už heliosferos ribų – Saulės sukurto apsauginio dalelių ir magnetinių laukų „burbulo“. Tarpžvaigždinę erdvę jie pasiekė atitinkamai 2018 m. ir 2012 m.

Zondai buvo sukurti siekiant pasinaudoti retu išorinių planetų išsidėstymu, kuris įvyksta maždaug kas 176 metus, ir ištirti Jupiterį ir Saturną.

„Voyager“ zondų kelionės schema

„Voyager 2“ yra vienintelis kosminis aparatas, kada nors praskriejęs šalia Neptūno ir Urano, o „Voyager 1“ šiuo metu yra beveik už 24 mlrd. km nuo Žemės, todėl yra labiausiai kada nors nuo Žemės nutolęs žmonijos kosminis aparatas.

„Galbūt girdėjote... Iki spalio mėnesio „Voyager 2“ daro duomenų siuntimo pertrauką. Tuo tarpu aš esu čia, beveik 24 mlrd. km nuo Žemės, ir man sekasi puikiai! – V1“, – praėjusią savaitę „Voyager 1“ vardu žinutę „Twitter“ publikavo NASA.

Abu erdvėlaiviai gabena auksines plokšteles su žinutėmis apie mūsų pasaulį, skirtomis perduoti nežemiškos kilmės būtybėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją