Radinys, aptiktas senovinėse šventose versmėse Toskanoje, San Casciano dei Bagni kaimelyje, netoli Sienos ir Perudžios. Anot mokslininkų, šios 24 bronzinės skulptūros, vaizduojančios dievus ir deives bei kiti archeologiniai to meto radiniai yra vieni svarbiausių visų laikų Viduržemio jūros regione aptiktų reliktų.

Bronzinės skulptūros aptiktos San Casciano dei Bagni kaimelyje esančiose senovinėse šventosiose versmėse.

Be to, archeologai vieningai sutaria, kad šis atradimas – svarbiausias nuo 1972-ųjų, kuomet po jūros dugne netoli Kalabrijos narai aptiko dvi žymiasias Riace (Riačės) bronzinių karių statulas.

Mokslininkai teigia, kad 24 statulos ir kiti reliktai daugiau nei 2000 metų išsilaikė dėl versmėse buvusio purvo sluoksnio. Neįtikėtina, tačiau skulptūrų būklė tiesiog stulbinanti – išliko subtilūs veidų bruožai, įvairūs užrašai ir atvaizduotų drabužių raukšlės, kiti smulkūs akcentai. Tarp atrastų statulų yra ir senovės graikų ir romėnų šventieji, pavyzdžiui, Apolonas ir Higėja.

Neatmetama, kad skulptūros į vandenį ir purvą buvo galėjo būti sumestos ir ritualinių apeigų, aukojimo metu. Vis dėlto kol kas tikliai nėra žinoma, kaip ir kodėl jos atsidūrė purve.

Be skulptūrų, archeologai aptiko ir 5000 auksinių, sidabrinių ir bronzinių monetų.

Anot archeologinių kasinėjimų koordinatoriaus Jacopo Tabolli, atradimas yra reikšmingas tuo, kad skulptūros padės nušviesti etruskų civilizacijos pabaigos laikmetį ir Romos imperijos iškilimo laikmečio sandūrą. Mokslininkai pažymi, kad tuo metu dabartinės Toskanos, Umbrios ir Lacijaus regionuose vyko aršūs karai ir konfliktai.

Manoma, kad etruskų ir romėnų šeimos kartu meldėsi dievybėms šventosiose karštųjų versmių pirtyse, mat ant atrastų bronzinių statulų yra ir etruskiški, ir lotyniški užrašai.

„Nors II-I a. pr. m. e. už karštųjų versmių šventovių teritorijų vyko socialiniai ir civiliniai karai, čia susirinkusios etruskų ir romėnų elito šeimos išvien meldėsi dievybėms ir prašė taikos“, – paaiškino J. Tabolli.

Bronzinės skulptūros aptiktos San Casciano dei Bagni kaimelyje esančiose senovinėse šventosiose versmėse.

Anot archeologų, ant statulų aptikti užrašai tiek etruskų, tiek lotynų kalbomis, liudijantys, jog šios versmės buvo laikomos šventomis.

„Tai antikos šedevrai, papildantys ir atveriantys naują istorijos skyrių, tyrinėjantį bronzines statulas ir šventasias apeigas pereinamuoju etruskų ir romėnų gyvenimo laikotarpiu“, – pridūrė J. Tabolli.

Kaip teigia mokslininkai, šis radinys yra pats didžiausias tokio pobūdžio skulptūrų ir kitų reliktų rinkinys iš šio Italijos istorijos laikotarpio. Iki šiol geriausiai išsilaikę archeologiniai radiniai, datuojami II-I a. pr. m. e., yra pagaminti iš terakotos keramikos.

Bronzinės skulptūros aptiktos San Casciano dei Bagni kaimelyje esančiose senovinėse šventosiose versmėse.

Italijos kultūros ministerija pranešė, kad šis įspūdingas Viduržemio regiono istoriją menantis skulpūrų rinkinys ir kiti reliktai bus eksponuojami specialiai tam statomame naujame muzijeuje.

Karštosios versmės San Casciano dei Bagni kaimelyje, kuriose aptiktos statulos, iki šiol buvo viešos ir atviros visuomenei, čia vyko maudynės ir sveikatos gerinimo procedūros.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)