Nuotraukose matyti ne tik galaktikų forma, bet ir struktūra, žvaigždės, jas supančios dujos, dulkės.

„Naujieji JWST užfiksuoti vaizdai yra nepaprasti. Jie pribloškia net ir mokslininkus, kurie tas pačias galaktikas tyrinėja jau dešimtmečius“, – oficialiame pranešime teigė NASA astrofizikė Kosminių teleskopų mokslų instituto mokslininkė Janice Lee.

2021 metų pabaigoje savo misiją pradėjęs Jameso Webbo kosminis teleskopas geba fiksuoti tolimiausius mūsų Visatos kampelius, objektus ir struktūras.

Artimųjų ir vidutinių infraraudonųjų spindulių kameros leidžia teleskopui užfiksuoti infraraudonųjų spindulių spektro šviesą, kurios žmogaus akis nemato. Be to, šis kosminis teleskopas įamžina objektus, kurie yra taip toli, kad jų skleidžiama šviesa yra per silpna įprastiems teleskopams.

Jameso Webbo kosminis teleskopas.

Naujausiose nuotraukose JWST užfiksuotos spiralinės galaktikos nuo Žemės nutolusios nuo 15 iki 60 milijonų šviesmečių.

Šiose galaktikose matyti žvaigždės, kurios atrodo tarsi mėlyni šviesos taškeliai, taip pat matyti raudonos ir oranžinės spalvos debesys, žvaigždes supančios dulkės, sprogusių žvaigždžių liekanos, o galaktikų centruose yra ir supermasyvios juodosios skylės.

Parengta pagal NASA, Reuters, livescience.com, ESA inf.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją