Šis reiškinys – tai prie Žemės labiausiai priartėjęs pilnaties fazės Mėnulis. Kadangi Mėnulio orbita aplink Žemę yra elipsinė, todėl kiekvieną mėnesį palydovas pasiekia artimiausią tašką (perigėjų) ir tolimiausią tašką (apogėjų).

2023 metų liepos mėnesio supermėnulis

Remiantis dangaus kūnų stebėjimo programa „Stellarium“, Lietuvoje superpilnatis patekės rugpjūčio 30-osios vakare, virš horizonto mėnulis bus matomas maždaug nuo 21 val. žvelgiant į rytus. Mėnulis po horizontu pasislėps rugpjūčio 31-ąją apie 6 val. ryto.

Supermėnulis patekės rugpjūčio 30-ąją. Stellarium nuotr.

Pasak buvusio NASA astronomo Fredo Espenako, supermėnuliu vadinama pilnatis, kuri pasiekia jau 90 proc. perigėjaus.

Rugpjūčio antroji pilnatis yra trečioji ir didžiausia iš visų keturių 2023 metų supermėnulių. Mėnulis prie Žemės priartės per 357 344 km. Tai bus didžiausias ir ryškiausias 2023 metų supermėnulis, nors bus tik 186 km arčiau nei rugpjūčio 1-osios pilnatis. Tąsyk Mėnulis nuo Žemės buvo nutolęs 357 530 km.

Kita pilnatis bus fiksuojama rugsėjo 29 dieną. Tai bus paskutinis supermėnulis 2023-aisiais.

Mėnulis, šviesa ir biologinio laikrodžio įtaka.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją