Maždaug metus kabėjusius Aukštaitijos sostinės fotomenininkų darbus keičia iš Panevėžio rajono, Paliukų kaimo kilusio vieno pirmųjų Lietuvoje profesionalaus skulptoriaus Juozo Zikaro kūrybinis palikimas.

Penki aukštalipiai ant viešbučio fasado kabina devynias skulptoriaus svarbiausių darbų masyvias, 3,5 m. aukščio ir 5,5 metrų ilgio reprodukcijas.

„Šįmet J. Zikarui būtų sukakę 140 metų. Mes, panevėžiečiai, negalėjome to nepaminėti, juk viešbučio ekspozicijos visada atspindi, kas kūrybine plotme aktualiausia Panevėžiui“, – sako originalios galerijos po atviru dangumi sumanytojas Albinas Vološkevičius.

Atrinkti reprodukcijas padėjo ir jų skaitmenines kopijas parengė Panevėžio kraštotyros muziejus. Parodai panaudotos reprodukcijos ne tik iš jo, bet ir Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos fondų. Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad šįmet lapkričio 18–ąją sukanka 140 metų, kai gimė ši Lietuvai ypač nusipelniusi asmenybė, 2021-uosius paskelbė Juozo Zikaro metais.

Esminis J. Zikaro kūrybinis palikimas – nepriklausomos Lietuvos tapatybės ženklais tapę meno kūriniai: skulptūros „Laisvė“ ir „Knygnešys“, daugelio žymių valstybės veikėjų portretiniai biustai ir bareljefai (Jono Basanavičiaus, Simono Daukanto, Vinco Kudirkos, Antano Smetonos, Jono Šliūpo), medaliai, visų 1918–1940 m. nominalų lietuviškų pinigų – litų monetų – modeliai, tai yra meno kūriniai, kuriuos žmonės kiekvieną dieną laikydavo rankose.

„Vyresniajai kartai J. Zikaras ir jo darbai tikriausiai gerai žinomi, tačiau jaunimas apie šią asmenybę žinių turi turbūt mažiau. Reikia iš naujo jį aktualizuoti, atnaujinti žinias apie iš mūsų krašto kilusį garsų skulptorių, kas mes ir darome“, – sako Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas.