Situacija sudėtinga

„Nejaugi niekas negali sutvarkyti tų, prie turgaus „Maximos“ girtaujančių, benamių. Sėdi ant suoliukų, geria alų iš „bambalių“, o po to gamtinius reikalus atlieka kur papuola. Blogiausia, kad tokius vaizdus mato vaikai. Vieną tokių begėdžių sudrausminau, bet atgal gavau tik krūvą keiksmažodžių. Baisu ką ir besakyti. Po nosim vyksta viešosios tvarkos pažeidimai, negi pareigūnai jų nemato?“, – klausia panevėžietė Rasa.

Siūlo kreiptis į policiją

Panevėžio miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Bulovienė paaiškino, kad Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai turi teisę surašyti protokolą už šiukšlinimą, triukšmą (labiau gyvenamojoje patalpoje) ir tai gali atlikti, kai nustato pažeidimą ir nusižengimą atlikusį asmenį.

„Tiesiogiai į tokius įvykius nereaguojame, nes neturime kompetencijos asmenis sulaikyti ir nustatyti jų tapatybę. Tokiais atvejais reikia kreiptis į policiją“, – teigė V. Bulovienė ir patvirtino, kad skundų dėl minėtoje vietoje girtaujančių asmenų Viešosios tvarkos skyrius nėra gavęs.

Policija reaguoja

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos Odetos Jukniūtės teigimu, dažniausiai iškvietimai dėl alkoholinių gėrimų vartojimo ar neblaivaus asmens buvimo viešoje vietoje gaunami iš šių Panevėžio miesto vietų: Molainių g. (naktinis klubas „Naktinis Tbilisis“), Ramygalos g. (aludė); Savanorių g. (autobusų stotis); A. Mackevičiaus g. (nakvynės namai); Ukmergės g. (turgaus prieigos), Vasario 16-osios g. (prekybos centras „Norfa“) ir Laisvės a.

„Visada reaguojame į iškvietimus dėl alkoholinių gėrimų vartojimo ar neblaivaus asmens buvimo viešoje vietoje, yra tikrinamas asmenų blaivumas, tačiau kiekviena situacija individuali – vienu atveju suteikiama socialinė pagalba ir asmuo pristatomas į nakvynės namus; kitu atveju, kai neblaivus asmuo elgiasi neadekvačiai ir gali kelti pavojų, pristatomas į Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato laikino sulaikymo patalpas“, – teigė O. Jukniūtė.

Iškvietimų gausa

Per šių metų pirmąjį ketvirtį Panevėžio mieste registruoti 163 administracinės teisės pažeidimai, 2023 m. per tą patį laikotarpį – 134. Šių pažeidimų visada padaugėja šiltuoju sezonu: pavasarį, vasarą.

„Pagal galiojančius teisės aktus yra skiriama bauda nuo 20 iki 100 eurų, pakartotinai padarius pažeidimą nuo 100 iki 200 eurų; taip pat įstatymas numato administracinio poveikio priemonės taikymą – įpareigojimą dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos ir kitose programose“, – pridūrė Panevėžio policijos atstovė O. Jukniūtė.