Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) duomenimis, nors dalis savivaldybių itin aktyviai įgyvendina desovietizacijos planą, šalyje dar galima rasti šimtus sovietinius laikus menančių gatvių pavadinimų. Gatvių pavadinimų, keliančių įtarimą, yra Panevėžio rajone ir Panevėžio mieste.

Laukia prašymų


Įsigaliojus šiam įstatymui šalies savivaldybių vykdomosios institucijos ne vėliau kaip per 20 darbo dienų Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui turės pateikti informaciją apie jų savivaldybių teritorijose esančius viešuosius objektus, galimai pažeidžiančių šį draudimą.

Tačiau LGGRTC duomenimis, 36 iš 60 Lietuvos savivaldybių desovietizacijos komisijai dar nėra pateikusios galimai draudimą propaguoti totalitarinius ar autoritarinius režimus pažeidžiančių viešųjų objektų sąrašų. Kai kurios savivaldybės aiškina, kad apie tokią prievolę negirdėjusios, kitos – kad sąrašo nesiunčia, nes tokių objektų neturi. Yra ir tokių, kurios dar laukia raštiško kreipimosi su raginimu tokį sąrašą sudaryti.

Skulptūras nukėlė


Sąrašo desovietizacijos komisijai vis dar yra nepateikusi ir Panevėžio miesto savivaldybė. Visgi, savivaldybės atstovų teigimu, miestas savo viešąsias erdves peržiūrėjo dar iki Desovietizacijos įstatymo įsigaliojimo – prasidėjus karui Ukrainoje.

„Po karo pradžios išsivalėme, nukėlėme skulptūras, bučerdavome (susmulkinome) kai kuriuos užrašus. Iki šiandien dėl to, kas susiję su kultūros paveldu, kažkokiais paminklais – nėra informacijos ir net negavau jokio nukreipimo kažką pateikti, tai jo ir neturime“, – paaiškino Panevėžio miesto Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Paškevičienė.

Pavadinimai kelia įtarimą


Panevėžio miesto pramoniniame rajone driekiasi J. Janonio gatvė, yra ir Kosmonautų gatvė, o dar visai neseniai buvo ir V. Montvilos gatvė, kuri pervadinta į Vydūno gatvę. Nors internete įvedus Lietuvos KASP Karaliaus Mindaugo Panevėžio apskrities skyriaus pavadinimą, rodoma, kad įstaiga yra V. Montvilos gatvėje.

Panevėžio rajone net trijose vietovėse yra S. Nėries gatvė: Naujamiestyje, Ramygaloje, Sujetuose, o Trakiškyje yra ir Pergalės gatvė. Tačiau gatvių pavadinimų neskubama keisti – keitimas paveiktų nemažai namų ūkių, įmonių ir įstaigų. Kai kam adresų keitimo procedūros sudėtingesnės – gali tekti keisti įstatus.

Įsigaliojęs įstatymas įpareigoja


LGGRTC Strateginio vystymo ir komunikacijos skyriaus vyresnioji patarėja Aldona Jakavonienė priminė, kad 2023 m. gegužės 1 d. įsigaliojo Desovietizacijos įstatymas.

„Seimas patvirtino komisiją, kuriai vadovauja LGGRTC vadovo dr. Arūno Bubnio patarėjas Vitas Karčiauskas. Pagal įsigaliojusį įstatymą, visos savivaldybės turėtų kreiptis į centrą su prašymais, kur būtų nurodytos gatvės, kurių pavadinimus reikia keisti. Šiuo atveju į centrą turėtų kreiptis Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės, jeigu šių savivaldybių teritorijose gatvių pavadinimai propaguoja autoritarinį režimą“, – aiškino A. Jakavonienė ir teigė negalinti pasakyti, ar centrą yra pasiekę Panevėžio miesto ir rajono savivaldybių prašymai dėl gatvių pavadinimų keitimo.

J. Janonio gatvė nekelia įtarimo


Desovietizacijos komisijos pirmininkas V. Karčiauskas ramino ir sakė, kad su J. Janonio gatvės pavadinimu Panevėžio mieste viskas tvarkoje.

„Tikrai nereikalausime pakeisti šios gatvės pavadinimo, nes šis poetas su autoritariniais bei totalitariniais režimais nėra susijęs. Šio poeto vardu ir pavarde buvo tik pasinaudota. Dėl Kosmonautų gatvės pavadinimo sprendimą priimti paliktume teisę pačiai Panevėžio miesto savivaldybei. Kita dalykas, nei Panevėžio miesto, nei rajono savivaldybės į LGGRTC su prašymu dėl gatvių pavadinimų keitimo nesikreipė“, – teigė V. Karčiauskas ir paaiškino situaciją dėl Panevėžio rajone esančių S. Nėries gatvių.

Laukia išsamios pažymos


„Dėl S. Nėries gatvių pavadinimo Panevėžio rajono savivaldybė su prašymu turėtų kreiptis į LGGRTC. Netrukus turėtume gauti pažymą, kurioje būtų aiškiai parašyta, ką ji nuveikė, koks ji buvo žmogus, kad visi vienodai suprastume jos veiklą. Greitai komisija nagrinės klausimą dėl S. Nėries gatvių pavadinimo, nes turime nemažai užklausimų šiuo klausimu. Nors pagal tai, ką mes visi jau ir taip žinome apie S. Nėrį, tai sprendimas veikiausiai bus aiškus – poetės vardo gatvės pavadinimą neabejotinai reikės keisti. Sprendimas beveik aiškus, bet paprašyta parengti išsamią pažymą, kuria būtų galima naudotis“, – sakė V. Karčiauskas ir paaiškino, kad atsakymus dėl gatvių pavadinimo keitimų gaus tos savivaldybės, kurios kreipėsi į LGGRTC.

Nagrinėja išsamiai


Pasak Desovietizacijos komisijos pirmininko, kiekvienas užklausimas dėl gatvės pavadinimo keitimo nagrinėjamas atskirai.

„Negali būti įsakymas nuleistas iš viršaus, kad būtinai reikia keisti pavadinimą. Kiekvienas atvejis – skirtingas. Turime išgirsti žmonių nuomones. Gal bus pasiūlytas kompromisinis variantas. Neseniai buvome gavę siūlymą, kad S. Nėries gatvės pavadinimą keisti į „Poetės S. Nėries gatvė“. Tuomet, greičiausiai, gatvės pavadinimas liktų, nes poetė ji tikrai puiki. Juk svarbu, kokiu aspektu pagerbiamas žmogus“, – svarstė V. Karčiauskas.

Valdžia galvoja apie S. Nėries gatvės pavadinimo keitimą


Nors šalyje nuo 2023 metų gegužės 1 dienos įsigaliojo Desovietizacijos įstatymas, dalis žmonių nenori, kad gatvės būtų pervadintos. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) duomenimis, dalis šalies savivaldybių įgyvendina desovietizacijos planą, bet šalyje dar galima rasti šimtus sovietinius laikus menančių gatvių pavadinimų.

Dėl gatvių pavadinimų, ar jie propaguoja totalitarinius, autoritarinius režimus – kreipėsi maždaug trečdalis savivaldybių. Panevėžio rajone keliuose miesteliuose yra gatvės, pavadintos Salomėjos Nėries vardu. Apie šių gatvių pavadinimus, ar reikia juos keisti, kalbamės su Panevėžio rajono savivaldybės administracijos vyriausiuoju specialistu Skirmantu Vertelka.

„Naujamiestyje, Ramygaloje ir Sujetuose yra S. Nėries gatvės. Tačiau gatvių su tokiu pavadinimu yra ne tik Panevėžio rajone. Beje, S. Nėries gatvės pavadinimas buvo minėtas surengtoje konferencijoje, kurioje buvo aiškinama, ar reikia keisti gatvės pavadinimą. Dėl tos gatvės pavadinimo keitimo sulaukta nemažai siūlymų, kaip tą vertėtų daryti. Buvo netgi sulaukta tokio siūlymo – S. Nėries gatvę pavadinti „poetės S. Nėries gatve“. Ji būtų nebe kolaborantė, o poetė.

Kiek žinau, LGGRTC dar nepriėmė sprendimo, nes buvo gautas siūlymas priimti bendrą sprendimą visai Lietuvai dėl šios gatvės pavadinimo keitimo. Tačiau labai abejoju, ar sprendimas bus priimtas – kiekvienu atveju sprendimas gali būti kitoks – kiekvienai šalies savivaldybei atskiras. Panevėžio rajono savivaldybė spręs, kaip pasielgti su S. Nėries gatvės pavadinimu ir dar galvos, ką daryti su rajone likusiu sovietinio laikotarpio paminklu.

Tais klausimais planuojame siųsti pranešimą-užklausą į LGGRTC.“