„Vykdėme valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos nurodymą. Mano vertinimu, tiek teigiamų, tiek neigiamų dalykų būtų po 50 proc. Tai, kad nė viename autobuse nebuvo rankų antiseptiko, yra blogai. Kad vairuotojai atitverti ir nepardavinėja bilietukų, - gerai. Kai kurie mūsų autobusai tokie nešvarūs, kad dezinfekuok nedezinfekavęs... Pirmiausia juos reikia išplauti, o tada dezinfekuoti. Negalėčiau sakyti, kad vadovai mūsų pastabų negirdi. Surašėme patikrinimo aktus ir nurodėme terminus, iki kada pažeidimai turi būti likviduoti“, - sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Reikalavimai

NVSC prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento specialistai autobusus tikrino balandžio 2 d. Žiūrėjo, ar laikomasi šių reikalavimų: autobusų vairuotojai turi būti atitverti nuo keleivių, kuriems draudžiama sėsti dviejose sėdimų vietų eilėse už vairuotojo, draudžiama keleivius įlaipinti / išlaipinti pro priekines autobuso duris, jeigu autobusas jų turi ne vienas, kiekvienoje transporto priemonėje privaloma padėti keleiviams gerai matomoje ir naudoti patogioje vietoje dezinfekavimo priemonių, turi būti aiškiai matoma informacija apie prevencines COVID-19 priemones, būtina autobusą išvėdinti ir dezinfekuoti ranktūrius, rankenas ir dažnai liečiamus paviršius po kiekvieno autobuso reguliaraus reiso pradinėje ir galinėje stotelėse, autobusas po paskutinio reiso turi būti dezinfekuojamas, autobusų vairuotojams rekomenduojama neprekiauti bilietais transporto priemonėse.

Dezinfekavimo priemonės - tik dviejuose

Buvo patikrinti ir keleivinio traukinio, važiuojančio į Vilnių, vagonai. Žinia, NVSC specialistai juo važiavo tik kartą, nes daugiau būtų buvusi neleistina prabanga. Jam pretenzijų neturėta. Priemiestiniams autobusams, pavyzdžiui, Kretingos autobusų parkui, pastabų neturėta.

Į Palangą, Kretingą važiuojančiuose autobusiukuose vairuotojai neatitverti ir ima pinigus iš žmonių. „Tai turi būti sutvarkyta, vairuotojas taip pat turi būti apsaugotas, nes nežinai, kas važiuoja“, - kalbėjo gydytoja.

Dezinfekavimo priemonių buvo tik dviejuose autobusuose, viename nebuvo informacijos apie prevencines priemones, ne visi autobusai po kiekvieno reiso pradinėje ir galinėje stotelėse buvo vėdinami (buvo jaučiamas stiprus rūkalų ir prakaito tvaikas), ne visuose atliekama ranktūrių, rankenų, turėklų ir kitų dažniausiai liečiamų paviršių dezinfekcija, autobusai nešvarūs. Kai kurių autobusų vairuotojai dezinfekcines medžiagas buvo perpylę į langų, tualetų valiklių, aušinimo skysčio talpyklas, todėl nebuvo galimybės identifikuoti naudojamų dezinfekcinių priemonių, nustatyti, ar jos tinkamos.

Apie rastus pažeidimus informuoti įmonių vadovai. Priminsime, kad už nustatytus pažeidimus karantino metu atsakingi asmenys traukiami administracinėn atsakomybėn Administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka ir terminais.

Artimiausiu metu tikrinti autobusų neplanuojama, tačiau jeigu bus gauta skundų iš keleivių dėl saugos nesilaikymo, į juos bus reaguojama.

„Labai svarbu, kad žmonės nesėstų vienas prie kito. Dabar tai jau tikrai galima padaryti. Atsakingas yra ne tik vairuotojas, bet ir patys keleiviai. Galima ir pėsčiomis eiti į darbą, jeigu sėdiesi, tai nebūtina prilipti prie kito žmogaus“, - sako gydytoja.