Kintiškiai laukia du dešimtmečius

Primename, kad 1980-aisiais statyta Kintų moksleivių stovykla „Vėtrungė“ jau daug metų nebeeksploatuojama, jos pastatai apleisti ir sugriuvę, ne vienas ir ne kartą degę.

2021-ųjų pabaigoje stovyklos rekonstrukcijos vizija buvo pristatyta vietos bendruomenei, vietiniai pakviesti susipažinti su planuojamais darbais bei išsakyti savo nuomonę. Kintiškiai tuomet turėjo pageidavimų, kuriuos išklausė projektuotojai, jiems patiko, kad dėl stovyklos atgaivinimo niekas neprieštaravo.

Seniūnas Antanas Kližentis neslepia, kad kintiškiai jau du dešimtmečius laukia, kad ši stovykla atgimtų. Jis džiaugiasi, kad jos šeimininkais prieš kelis metus tapo Šilutės savivaldybė, o rekonstrukcija ir veiklomis užsiims Šilutės profesinio mokymo centras (PMC).

Perdavė ir žemę

Rajono savivaldybei priklausančios stovyklos pastatai patikėjimo teise Šilutės PMC perduoti pernai birželio 1 d. O idėją dėl „Vėtrungės“ rekonstravimo ir prikėlimo naujam gyvenimui centras pradėjo kelti dar 2020-ųjų sausio mėnesį – tuomet buvo žengtas pirmasis žingsnis: pasirašyta bendradarbiavimo sutartis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai radus galimybę šią idėją finansuoti, tapo aišku, kad stovykla turės ne vieną paskirtį – ji taps dar ir Šilutės PMC praktinio mokymo baze įvairių specialybių mokiniams, o LR Vyriausybės sprendimu, bus pertvarkyta į universalų praktinio mokymo ir paslaugų centrą. Toks centras bus naudojamas profesinio mokymo mokinių ir suaugusiųjų praktiniam mokymui bei bendrojo lavinimo mokyklų moksleivių vasaros poilsiui.

O štai šiemet sausio 9 d. vykusiame posėdyje rajono politikai priėmė sprendimą Šilutės PMC perduoti ir žemę, esančią po pastatais.

„Tad dabar greitu laiku galima bus skelbti viešąjį pirkimą stovyklos rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbams pirkti“, – džiaugėsi centro direktorė Vilma Grigonienė.

Na, o visa krašto bendruomenė jau gali ne tik svajoti, bet ir realiai tikėtis, kad Kintų miestelyje atsiras dar vienas traukos objektas, bus sukurta patraukli infrastruktūra ne tik svečiams, bet ir vietos bendruomenei. Tuomet turėtų daugėti čia besilankančių turistų, vasaromis bus pilna vaikų ir jaunimo, o Šilutės PMC mokiniai turės galimybę savo praktinį mokymą priartinti prie realių darbo sąlygų.

Žemę valdys iki 2040-ųjų

Priminsime, kad pasak projektuotojų, rekonstruotoje stovykloje per vasarą galėtų atostogauti apie 200 vaikų. Jie gyventų šešiuose nameliuose, kuriuose bus kambariai, tinkami gyventi keliems vaikams, juose būtų ir prausyklos, tualetai. Taip pat numatyta įrengti žaidimų aikšteles, takus link Kuršių marių paplūdimio, atnaujinti administracijos, maisto gamybos, valgyklos – konferencijų salės pastatus ir t.t.

Kintiškiai pageidauja, kad stovykla veiktų ne tik vasarą. Pasak jų, čia galėtų būti apnakvindinami ir turistai, kurių į šį kraštą atkeliauja išties daug, nes pastaruoju metu Kintuose gausėja renginių, kurie vyksta ir po kelias dienas.

Sprendimu „Dėl valstybinės žemės sklypo perdavimo neatlygintinai juo naudotis panaudos pagrindais Šilutės profesinio mokymo centrui“ numatyta, kad šiam centrui pagal panaudos sutartį neatlygintinai valdyti ir naudotis žemės sklypas perduotas iki 2040 m. vasario 4 d. Taryba vienbalsiai nubalsavo už šį sprendimo projektą.