Šventasis Antanas - vienas garsiausių ir labiausiai gerbiamų šventųjų, Bažnyčios mokytojas, misionierius, garsus pamokslininkas. Jis dar būdamas gyvas garsėjo stebuklais, jo gyvenimas apipintas daugeliu legendų. Teigiama, kad jis mirė eidamas vos 36-uosius metus, o nepraėjus nė metams po mirties buvo paskelbtas šventuoju, nes ir prie jo kapo įvyko daug stebuklų.

Seniausioje išlikusioje bažnyčioje Žemaitijoje, pastatytoje 1617 m. - Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje - yra šio šventojo altorius, prie kurio meldžiasi prašantieji sveikatos, meilės, norintieji susigrąžinti pamestus daiktus, globos prašo moterys, sužadėtiniai. Brolių pranciškonų dėka Kretingoje XVII a. pab. - XVIII a. pamaldumas šiam šventajam ypač sustiprėjo.

Į bažnyčios bokštą veda 219 laiptelių.

Kretingiškė gidė Diana Jomantaitė-Jonaitienė pasakoja, kad ir čia vyksta įvairių stebuklų: nuo sunkių ligų pasveikusių žmonių, surastų mylimųjų iki atrastų pamestų daiktų.

Pasak gidės, kiekvienas žmogus, melsdamas stebuklo, pasižada padaryti ką nors mainais.

Iš vietos, kur karvedys pastatė prieš mūšį pažadėtą bažnyčią, matoma dabartinė Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia.

Kad maldos padeda, įrodo ir Kretingą mylėjusio didžiojo Lietuvos etmono Jono Karolio Chodkevičiaus gyvenimo istorija. Pasak gidės, jis prieš laukusį Salaspilio mūšį, kuriame teko stoti prieš kelis kartus didesnę priešų kariuomenę, daug meldėsi ir pasižadėjo pergalės atveju Kretingoje pastatyti bažnyčią ir vienuolyną. Karvedys, pergalę pasiekęs su nedideliais nuostoliais, pažado laikėsi.

Be to, norėdamas, kad kretingiškiai eidami melstis pasimelstų ir už jo sielą, bažnyčios duryse užsakė įamžinti visą savo šeimą. Šios durys atlaikė gaisrus, karus ir kitas negandas ir jau skaičiuoja apie 400 metų.

Norėdamas, kad kretingiškiai eidami melstis pasimelstų ir už jo sielą, Jonas Karolis Chodkevičius bažnyčios duryse užsakė įamžinti visą savo šeimą. Šios durys atlaikė gaisrus, karus ir kitas negandas ir jau skaičiuoja apie 400 metų.

Įdomu tai, kad bažnyčioje, po pagrindiniu altoriumi, yra kriptos. Vienoje jų saugomi J. K. Chodkevičiaus šeimos - pirmosios žmonos, dviejų sūnų ir dukros - palaikai. Kur palaidotas pats karvedys ir jo antroji žmona, nėra žinoma.

Greta yra ir kripta, kurioje švedų kariai gyvus užmūrijo apie 120 žmonių. Jų palaikai praėjus maždaug 200 metų buvo palaidoti toje pačioje kriptoje.

 Bažnyčios kriptoje saugomi J. K. Chodkevičiaus šeimos - pirmosios žmonos, dviejų sūnų ir dukros - palaikai.

Slogias mintis išblaško žvilgsnis į šių dienų Kretingą iš apžvalgos aikštelės bažnyčios bokšto viršuje, į kurį veda 219 laiptelių. Pakeliui galima pamatyti išlikusios senosios bažnyčios kontūrus, ant kurių iki šiol galima pastebėti nuo gaisro likusių suodžių.

Be galo įdomią Kretingos istoriją, svarbų J. K. Chodkevičiaus vaidmenį jos vystymesi, sklandančias legendas pasakoja ekskursijas Kretingoje vedantys gidai. Daugiau informacijos galite rasti čia.