Kokios to priežastys ir kokius nustatymus reikėtų įsijungti savo išmaniajame įrenginyje?

Kaip aiškino „Bitė Lietuva“ atstovas Karolis Špiliauskas, jei nesulaukėte trumpųjų perspėjimo pranešimų, pirmiausia reikėtų patikrinti, ar telefono nustatymuose jie yra įjungti.

„Pakankamai lengva tai pasitikrinti tiek „iOS“, tiek „Android“ operacine sistema veikiančiuose telefonuose. Čia yra pagrindinis dalykas, kurį reikėtų padaryti. Žinoma, vyksta testavimai, ir ne visada, kiek tenka girdėti, sistemos suveikia tinkamai, todėl ne visi gyventojai sulaukia tų pranešimų“, – teigia jis.

Anot jo, „iPhone“ telefonuose reikėtų pasirinkti nustatymų skiltį „Settings“, užeiti į „Notifications“ ir pačioje apačioje yra skiltis „Government Alerts“, kurioje yra trys pasirinkimai: „AMBER Alerts“, „Alert Level-2“ ir „Alert Level-3“. Jie yra suskirstyti pagal pavojaus lygį ir visus juos reikėtų įjungti.

„iPhone“ telefono nustatymai

Tuo tarpu „Samsung“ telefonuose taip pat reikėtų užeiti į „Nustatymus“, pasirinkti „Saugumas ir pavojus“ ir „Belaidžiai nepaprastieji įspėjimai“. Reikėtų įjungti „Leisti įspėjimus“ ir visus tris įspėjimų lygius: „LT-Alert“ (2 lygis), „LT-Alert“ (3 lygis), „LT-Amber“ ir „Bandomieji įspėjimai“.

„Samsung“ telefono nustatymai

Kaip anksčiau rašė LOGIN, yra keletas priežasčių, kodėl ne visi šalies gyventojai sulaukia trumpųjų perspėjimo pranešimų.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, gyventojai yra perspėjami ir informuojami trumpaisiais pranešimais į mobiliuosius telefonus pagal teritoriją, kurioje gresia ar susidaro ekstremalioji situacija.

„Taip pat ne visi mobilieji telefonai palaiko korinį transliavimą. Be to, kai kurie gyventojai savo mobiliuosiuose telefonuose nėra įjungę šių pranešimų priėmimo funkcijos“, – komentuoja PAGD atstovai.

Perspėjimo sistemos pranešimas

Jie teigia, kad reikėtų vertinti kiekvieną konkretų atvejį atskirai, kad būtų galima tiksliai atsakyti, kodėl išsiųstas trumpasis perspėjimo pranešimas nebuvo gautas mobiliajame telefone.

„Dažniausiai pranešimai siunčiami trimis kalbomis: lietuviškai, angliškai ir rusiškai. Aktyvuodami trumpųjų perspėjimo pranešimų priėmimo funkciją, gyventojai gali pasirinkti, kokia kalba nori gauti informaciją“, – teigia jie.

Visa informacija apie pranešimų priėmimo funkciją pateikiama interneto svetainėje www.lt72.lt.