Dauguma žmonių vartoja vitaminus ar maisto papildus ir vis labiau yra linkę duoti jų ir savo augintiniams. Vos ne trečdalis JAV kačių ir šunų gauna maisto papildų ir vitaminų. Dažniausiai duodami multivitaminai, papildai dėl artritinių sąnarių, riebiosios rūgštys, kurios sumažina plaukų slinkimą ir suteikia jiems blizgesį. Gyvūnų savininkai taip pat duoda savo numylėtiniams probiotikų, kai trinka virškinimas ir antioksidantų.

Per pastaruosius kelerius metus maisto papildų rinka žymiai išaugo. Veterinarei ir mitybos specialistei Siuzanai Vyn tenka sutikti daug klientų, kurie net nepasidomėję ar jų šunims to reikia, vis tiek perka įvairiausius vitaminus ir papildus, nes mano, kad šuniui tai labai naudinga. „Kartais jie atsineša pilnus krepšius visokiausių papildų“,– sako gydytoja.

Ar iš tiesų šunims reikia tiek papildų ir vitaminų? Ar visi jie saugūs? Pasak ekspertų, vieni veikia, kiti – ne, o dar kiti gali būti žalingi šunų sveikatai. Dauguma žmonių perka vitaminus aklai, net nesidomėdami ar jų šunims tų vitaminų trūksta. O kaip žinia, kas per daug, tas nesveika.

Daugumos šunų mityba yra visiškai subalansuota (joje yra pakankamai mineralų ir vitaminų), jei jie yra šeriami kokybišku šunų maistu. Šunims, kurie maitinami namie gaminamu maistu, gali prireikti papildų. Tačiau, kaip teigia veterinarijos ekspertai, jei šuns mityba visiškai subalansuota, o jūs dar duodate jam vitaminų ir mineralų, gyvūnui galima ir pakenkti.

Jei gyvūnas gauna per daug kalcio, gali kilti problemų su kaulais, ypač didelių veislių šunims. Per didelis vitamino A kiekis gali pakenkti kraujui, sukelti dehidraciją ir sąnarių skausmą. Jei šuo gauna per daug vitamino D, gali sutrikti jo apetitas, gali nusilpti raumenys ir galima pakenkti kaulams.

Prieš pradedant duoti šuniui maisto papildus, būtina pasitarti su veterinaru. Visų pirma tam, kad nepakenktumėte augintiniui, o tuo pačiu ir tam, kad veltui nešvaistytumėte pinigų.

Simptomai, panašūs į artrito (būna nusilpusios galinės letenos) gali iš tiesų būti neurologinis susirgimas. Nutriušęs kailis gali būti odos, medžiagų apykaitos ar hormonų sutrikimas. Visų šių problemų paprastais vitaminais neišspręsite. Iš pradžių reikia imtis tradicinio gydymo ir papildus naudoti tik kaip papildus, o ne kaip vaistus. Jei šuns mityba subalansuota, jis yra sveikas, linksmas, tai kam iš tiesų tada jam vitaminai ar papildai?

Dažnai žmonės klausia – ar šunų maisto papildai yra veiksmingi? Gydytojai atsako, kad tai priklauso nuo to, kam papildas naudojamas ir kaip jis yra pagamintas. Vis tik panašaus pobūdžio tyrimai atliekami retai. Tiesa tokia, kad ne visuose šunims skirtuose maisto papilduose būna visos nurodytos medžiagos. JAV buvo palyginti maisto papildai su gliukozaminu/ chondroitinu skirti žmonėms ir skirti šunims. Deja 60 proc. maisto papildų šunims nepateisino savo vertės. Taip pat JAV buvo patikrinti maisto papildai, skirti šunų sąnariams stiprinti, ir 25 proc. neatitiko to, kas rašoma etiketėse. 2006 metais buvo patikrinti trys papildai su probiotikais, skirti šunims. Deja, tik viename iš jų pakako gyvųjų organizmų tiek, kad papildas būtų veiksmingas.

Kokie vitaminai šunims naudingiausi ir reikalingiausi?

- Vitaminai A ir B. Tai puikūs antioksidantai, sulėtinantys šuns senėjimo procesą, pagerinantys odos būklę bei šuns regėjimą.

- Vitaminas B-12. Jis skatina ląstelių augimą ir ypač svarbus augantiems šunyčiams.

- Vitaminas D, kalcis ir fosforas. Šie vitaminai ir mineralai sustiprina šuns dantis ir kaulus. Jie svarbūs tiek mažam šunyčiui, tiek suaugusiam šuniui.

- Geležis. Pagerina šuns kraują, ypač deguonies pernešimą. Geros kokybės mėsoje yra daug geležies, taigi, jei gerai šeriate savo šunį, gal jis gauna pakankamai geležies?

- Kalis. Gerina jūsų šuns širdies veiklą. Kalis yra viena iš gerų maisto papildų sudedamųjų dalių.

- Vitaminas C. Kaip ir žmogui, taip ir šuniui stiprina imuninę sistemą, pagreitina gijimo procesus.

Kaip parinkti savo augintiniui tikrai gerą maisto papildą?

- Ieškokite tokios rūšies, kuri specializuojasi tik vienoje srityje

- Atidžiai išnagrinėkite etiketes, tiksliai žinodami, kokios sudedamosios dalies ieškote

- Pažiūrėkite, ar yra produkto partijos numeris, ar nurodyti gamintojo kontaktiniai duomenys

- Įtariai vertinkite nepamatuotus pažadus, kaip pvz. išgydymas nuo vėžio

- Paieškokite nepriklausomos organizacijos, įvertinusios sudedamąsias dalis, patvirtinimo

- Neduokite šunims papildų, kurie skirti žmonėms. Kai kurie produktai, tokie kaip česnakas, gali būti pavojingi šuniui.

- Prieš pradėdami duoti savo numylėtiniui maisto papildus, būtinai pasitarkite su vet. gydytoju – o gal tie papildai jūsų šuneliui visai nereikalingi?