Pirmas klausimas apie kainą

Daugelis veisėjų susierzina, kai norintis įsigyti šuniuką paklausia kainos, tačiau visiškai nesidomi pačia veisle, šuniukų tėvais, jų kilme ir pan. Labai dažnai į tokius laiškus, kuriuose yra tik vienas sakinys: „kokia šuniuko kaina“, veisėjai apskritai neatsako, o klausiantysis taip ir nesupranta, kodėl yra ignoruojamas.

Atsakymas paprastas. Šunų veisimas yra hobis, kuriam reikia skirti labai daug širdies, žinių, laiko ir lėšų. Iš šunų veisimo bent jau Lietuvos veislynai negyvena, jų savininkai turi kitus darbus, o visą savo laisvalaikį skiria šunims.

Žmogus, auginantis šuniukus ir skiriantis jiems savo atostogas, besirūpindamas jais tarsi vaikais, turi tikslą ne kuo greičiau šuniukus parduoti, o surasti tokį šeimininką, kuris gebėtų užtikrinti augintiniui pačias geriausias gyvenimo sąlygas ir po kurio laiko neatsikratytų juo, tarsi nereikalingu baldu. Veisėjas tikisi, kad žmogus, norintis įsigyti šuniuką jau turės bent elementarių žinių apie veislei būdingus bruožus, kad klausinės apie šuniukų priežiūrą, poreikius ir pan. Klausimas apie kainą pats savaime nėra blogas, tačiau kai pirkėjas užduoda tik jį vieną, sukelia nepasitikėjimą.

Kada atsipirks

Nereikia stebėtis, kad tokį klausimą išgirdęs veisėjas atsisako parduoti šuniuką. Šuo nėra pinigus nešantis daiktas ir skirtas ne tam, kad atsipirktų. Koks bus šuniuko likimas, jeigu jis neatsipirks – bus išvežtas į prieglaudą ar dar baisiau, pririštas miške ir paliktas? Tokios mintys kyla kiekvienam veisėjui išgirdus, kad šuniukas turi atsipirkti.

Dažniausiai to klausia visiškai nieko apie šunis neišmanantis žmogus ir nė nenutuokiantis, kiek daug reikia investuoti į geros kilmės parodinį keturkojį. Todėl ir baisu, kad įsigijęs šuniuką žmogus išsigąs sužinojęs, kiek kainuoja parodos Lietuvoje ir užsienyje, sveikatos tyrimai ir numojęs į viską ranka pradės leisti į pasaulį bedokumenčius šuniukus.

Kiekvienas veisėjas bijo, kad jo augintinis paklius į pasipelnyti iš augintinio norinčio žmogaus rankas, tad labai atidžiai renkasi būsimus savo šuniukų šeimininkus.

Ar užaugęs bus mėlynom akim

Dalis žmonių ieško gyvūno ne atsižvelgdami į savo poreikius, šuns savybes, o dėl išvaizdos. Labai dažnai žmonės susidomi mėlynakiais šuniukais, veimaraneriais arba haskiais, tačiau nepasidomi, kad šių veislių šunys reikalauja itin didelio fizinio krūvio.

Dalis žmonių dar klausia, ar jų svajonių šuo ramiai gulės prie židinio, tarsi pirktų ne augintinį, o prabangią interjero detalę. Tokius pirkėjus vieni veisėjai iškart išprašo iš savo namų, kiti mandagiai pasikalba ir įtikina, kad šuniukas tikrai nėra jiems skirtas.

Vis daugiau veisėjų su norinčiais įsigyti šuniuką kalba taip, tarsi visiškai nenorėtų parduoti savo augintinių. Daugelis jų iš pradžių išvardina visus savo augintinių trūkumus: šuo niokos namus, jeigu negaus tinkamo fizinio krūvio, kauks paliktas vienas, šersis, seilėsis, brangiai kainuos jo priežiūra ir pan. Veisėjai sąmoningai iš pradžių papasakoja apie savo auginamos šunų veislės trūkumus, o jeigu ketinantis įsigyti šuniuką neišsigąsta, išvardina ir privalumus.

Kaip kalbėti su veisėju?

Kuo daugiau meilės į savo darbą įdeda veisėjas, tuo sunkiau iš jo nusipirkti šuniuką. Toks veisėjas niekada nesuveda savo kalės su pirmu pasitaikiusiu patinu – tarkime tik dėl to, kad gyvena netoliese. Labai dažnai iki savo svajonių šuns važiuoja tūkstančius kilometrų ir sumoka už kergimą nemenką pinigų sumą (nuo 1000 iki 2000 eurų arba ir daugiau). Tad nepaisant to, kad jo šuniukai kainuoja daugiau negu kitų tos pačios veislės šuniukų, norinčių įsigyti būtent jo šuniukus netrūksta.

Jeigu norite šuniuką įsigyti būtent iš tokio gerą vardą turinčio veislyno, turėtumėt pradėti bendrauti su veisėjais ne tada, kai parduodami šuniukai, o gerokai anksčiau. Rašydami veisėjui pirmiausiai turėtumėt papasakoti apie save, savo šeimą, kodėl norite auginti būtent tokios veislės šunį. Kuo daugiau klausinėsite – tuo geriau, nes veisėjas matys, kad domitės jo auginamos veislės šunimis. Jau pirmame laiške galite pasiteirauti šuniukų kainos – jeigu tai nebus vienas vienintelis klausimas, jis nekels neigiamų emocijų.