Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, projektuojant virtuvę svarbu ne tik apgalvoti savo norus, bet ir praktiškumą – vienos baldinės plokštės ir jų spalvos reikalauja mažiau priežiūros, o kitoms – gali tekti skirti daugiau dėmesio, norint išsaugoti precizišką vaizdą.

„Šiuo metu dominuoja matiniai baldų paviršiai, blizgių virtuvės baldų atsisakoma dėl mažesnio praktiškumo. Taip pat šiuo metu populiarūs grublėti virtuvės baldų paviršiai – tai tinkamas pasirinkimas ir turint keturkojų, jų priežiūra paprastesnė, nors ir dažnai galvojama priešingai“, – šypteli virtuvės baldų salono DOMDOM ekspertas Andrius Šajauka.

Tiems, kas jau turi, ar naujuose namuose planuoja turėti keturkojį šeimos narį, ekspertas taip pat rekomenduoja rinktis ne blizgius, o matinius virtuvės paviršius.

Projektuojant virtuvės baldus ekspertas nerekomenduoja taupyti furnitūrai. Anot jo, didelė tikimybė, kad nekokybiška furnitūra su laiku kraipysis, ims lūžti, o pigesnės plokštės dažnai būna lepesnės.

„Namuose turint augintinį rekomenduočiau rinktis medžiagas, kurios būtų atsparesnės įbrėžimams, nes katės mėgsta nagais įsiremti į baldus, o šunys juos apgraužti dantimis“, – sako A. Šajauka.

Atpažinti gyvūnų skirtumus

Jam antrina ir gyvūnų prekių parduotuvės PET24 specialistė Dalia Vaičiulaitienė, kuri sako, kad pasikeitusi gyvūno aplinka padidina ir jo smalsumą.

Dažniausiai nauji baldai ir didesni pokyčiai, o ypač nauji namai paveikia kates, kurios yra namisėdos ir pasikeitimai gali sukelti papildomo streso. Smalsios augintinės turi patikrinti naujus baldus ir neretai tai daro ne tik apuostydamos, trindamos žandus, bet ir liesdamos nagais. Siekiant išvengti baldų subraižymo, katę reikėtų sudrausminti ir pasinaudoti atbaidančiais purškalais.

Šunys elgiasi kitaip – jie nėra tiek prisirišę prie gyvenamosios vietos, kiek katės, tad pokyčiai jiems atneša mažiau streso. Tačiau D. Vaičiulaitienė pažymi, kad su didesniais iššūkiais gali susidurti tie, kurie vos persikėlę į naujus namus nusprendžia į šeimą priimti naują keturkojį šeimos narį.

„Kai namuose atsiranda naujas šuniukas, kačiukas ar graužikas, tiek šeimininkui, tiek augintiniui tenka išsibandyti vienas kito ribas ir sugebėjimus. O pačioje pradžioje, ypač šunyčiai, pademonstruoja juos visus: nuo sugraužtų asmeninių daiktų iki ne vietoje nutikusios nelaimės“ , – pastebi specialistė.

Anot jos, kad šeimininko ir šuns draugystės pradžia būtų kuo malonesnė, svarbu gerai pasiruošti iš anksto ir apsišarvuoti kantrybe, pavyzdžiui, gali tekti suvynioti mėgstamą kilimą, kad šis neatliktų palutės funkcijos, naudinga pasirūpinti dėmių ir kvapo valikliu su natūraliais fermentais greitai ir efektyviai suskaidančiais organiką, pasirūpinti žaislais ir apgalvoti žaidimų dienotvarkę, o galbūt naudinga pasirūpinti narvu, kur šuo ilsėsis.

Specialistė taip pat rekomenduoja pasirūpinti palutėmis, tačiau prioritetą vis tik reikėtų skirti mokymui reikalus atlikti lauke. Mat įdėjus daug darbo ir išmokius keturkojį reikalus atlikti ant palutės, vėliau šis gali nesuprasti, kodėl staiga jo pageidauja tą daryti lauke.

Gardaus kąsnelio paieškos

Nors augintiniai turi savo dubenėlius ir pašarą, tačiau dažnai neatsisako papildomų vaišių, tad būna patikrintas ne tik virtuvės stalas, bet ir pasivaišinama iš atviros keptuvės ar puodų, patikrinamas maistas ant virtuvės spintelių, o gardūs, ypač, mėsos produktai, būna sumaniai atidaryti ir išdegustuoti.

Kad netektų savo maistu dalintis su augintiniu, A. Šajauka ragina planuojant virtuvę pasirūpinti, kad visi daiktai turėtų savo vietas.

Naujos statybos būstai yra mažesni, todėl dažnai trūksta vietos įvairiems daiktams. Žmonės pasidarė praktiškesni ir dažniausiai nori maksimaliai išnaudoti visą erdvę, todėl iki pat lubų suprojektuotos spintelės palieka daugiau erdvės daiktams susidėti, tai leidžia lengviau palaikyti tvarką ir nepalikti daiktų ant stalviršio, kuris keltų pagundą augintiniams“, – sako jis.

Specialistas taip pat primena, kad uždaros lentynos yra praktiškesnis sprendimas nei atviros, tad nors pastarosios ir atrodo gražiai, tačiau palaikyti tvarką sudėtingiau, ypač turint katę, kuri mėgsta laipioti baldais.

Kita problema, su kuria susiduria šeimininkai – pašaro likučiai ant grindų. „Pirmiausia reikėtų pasirinkti kokybišką, gardų ir kvapnų maistą, kurio augintinis nenorėtų palikti dubenėlyje. Dėti tokio dydžio porcijas, kurias gyvūnas suvalgytų iš karto, neliktų pertekliaus, su kuriuo norėtųsi žaisti ir stumdyti. Pasirinkti tinkamo dydžio, ne per mažus indelius“, – patarimais dalinasi D. Vaičiulaitienė.

Šeimininkų siaubas – augintinio plaukai

„Plauko keitimasis yra natūralus dalykas, mažesniu ar didesniu intensyvumu vykstantis visus metus bei suaktyvėjantis sezonų keitimosi metu, dažniausiai pavasarį ir rudenį“, – primena D. Vaičiulaitienė. Pasak jos, lengviausias kelias kovoti su dideliais plaukų kiekiais – šukavimas.

Sveikas, žvilgantis kailis yra ir vienas iš rodiklių, kad augintiniui jo pašaras tinka. Šėrimosi sezonu galima duoti papildus skirtus kailiui ir odai arba lašišų, menkių aliejaus – kailio keitimosi procesą jie paspartins ir sutrumpins, o kailis labiau žvilgės.

Vis dėlto, PET24 specialistė primena, kad prieš nusprendžiant tapti gyvūno šeimininkais reikėtų gerai apgalvoti ar tikrai žmogus pasiruošęs prisiimti tokią atsakomybę – rūpintis keturkoju net jei šis ir neklauso ar neiškart pasiduoda auklėjimui. Anot jos, nemažiau svarbu gerai pasidomėti ir veisle, galimomis ligomis, o jei žmogus įtaria, kad gali būti alergiškas augintinio kailiui geriau rinktis tokias veisles, kurios nesišeria arba yra beplaukės.