Laidotuvėse skambant Vidaus reikalų ministerijos pučiamųjų orkestrui vyko iškilminga eisena tarnybos metu nušautam pareigūnui pagerbti – išsirikiavo policijos kinologai su tarnybiniais šunimis, tarp kurių pasirodė ir S. Žymanto keturkojis draugas Grantas. Tiesa, kolegos netekę pareigūnai spėja, kad sunkiai šeimininko netektį išgyvenantis gyvūnas dar ilgai negalės dirbti su kitais tarnybiniais šunimis.

Atsisveikinti su bendražygiu į laidotuves atvykęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Sienos kontrolės organizavimo valdybos kinologinės veiklos skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Kriaučiūnas teigia, kad ši netektis – milžiniškas stresas tarnybiniam šuniui.

„Laidotuvėse Grantą šiandien lydi kitas kinologas, akivaizdu, kad šuo nuolat ieško šeimininko akimis. Šuniui neramu, kur dingęs šeimininkas. Jis neišsigandęs, tačiau ieško savo tikrojo vedlio“, – pastebi K. Kriaučiūnas.

Anot jo, šeimininko pasikeitimas gyvūnui sukelia didžiulį stresą, todėl šiandien Grantui niekas jo negali atstoti. O tam, kad gyvūnas galėtų pasitikėti nauju pareigūnu, prireiks daug laiko – mažiausiai metų.

„Tarnyboje būna įvairių situacijų, tačiau šuniui šeimininko pasikeitimas visuomet yra didžiulė tragedija. Gyvūnas labai stipriai tai išgyvena, jam trūksta šeimininko, ir niekas jo neatstos. Mūsų tarnyboje įprasta, kad šunį prižiūri vienas vienintelis šeimininkas, kinologas. Be abejo, šuo šį stresą išgyvens ir paskui lygiai taip pat turės tęsti gyvenimą. Jis gali ir kitam šeimininkui taip pat patikimai ir sėkmingai tarnauti, tačiau negreit. Kaip pastebiu iš savo praktikos, mažiausiai tai užtrunka apie metus“, – teigia K. Kriaučiūnas.

Šeimininko netekusį Grantą auginti pasilieka S. Žymanto žmona. Vis dėlto šuo – tarnybinis, tad jo priežiūra toliau užsiims kinologas Artūras Antanavičius. Atsižvelgdami į tai, kaip gyvūnui seksis išgyventi šeimininko netektį, pareigūnai stebės, kada Grantas galės grįžti vykdyti tarnybinio šuns pareigų.

Delfi primena, kad penktadienį policija gavo pranešimą apie Mažeikių r., Viekšnių sen., Birbiliškės kaime, smurtaujantį vyrą, padegusį savo namus. Atvykusius patrulius įtariamasis (gim. 1968 m.) pasitiko šūviais. Sunkiai sužalotas S. Žymantas netrukus mirė. Žudikas rastas negyvas gaisravietėje.

Pasak Telšių apskrities policijos atstovės Gretos Frajerytės, S. Žymantas policijoje dirbti pradėjo 2001-ųjų birželio 11 d. Per tarnybos laiką jis buvo skatintas 12 kartų, paskutinįsyk – 2018 m. lapkritį, tąsyk jis buvo apdovanotas trečio laipsnio atminimo ženklu už ištarnautus metus.